Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku.
Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z sosem pomidorowym – nie wierzycie ? zróbcie a przekonacie się, że tak jest. Od zawsze lubiłam gołąbki, ale dla mnie roboty przy nich za dużo zdecydowanie ;) Jak Wam już ostatnio pisałam przeszliśmy ( dorośli mieszkańcy ) na dietę składającą się z zup i szukamy różnych przepisów które mogłyby pomóc nam przetrwać ten czas. Przetrwać na początku, bo potem już idzie – wkręcasz się w zupy i tak jak ja wstawiasz co noc rosół w wolnowarze, żeby móc zrobić kolejne zupy :)))
Ale wróćmy do gołąbkowej prostej i pysznej zupy.
Zupa gołąbkowa
( porcja spokojnie dla 5 osób )
- 1 nieduża kapusta biała
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu
- 50 dkg mięsa mielonego
- 100 gram ryżu
- 500 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy całość podsmażyć na oleju – ja dodaję chochlę rosołu i duszę ) po chwili dodajemy mięso i całość podgotowujemy. Gdy mięso się ugotuje dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i przypraw. Zagotowujemy całość i gdy kapusta będzie miękka dodajemy ryż, zagotowujemy, doprawiamy i gotowe. Proste, prawda ?
Ale świetny pomysł! Zapisuję do zrobienia koniecznie!
Hej, i jak smakowała ? :)
pozdrawiam !
Zrobiłam u siebie i naprawdę polecam. Rewelacja!
bardzo się cieszę że smakuje, ja też ją uwielbiam !
pozdrawiam
Fantastyczna,jak wększosc propozycji,pozdrawiam
dziękuję, pozdrawiam !
Kaju, dziękuję i serdecznie pozdrawiam ;)