Zupa Pho jest coraz bardziej znaną zupą w Polsce.
Zupa Pho ga, to pyszna zupa która albo poprawi Ci humor, ale pomoże stanąć na nogach po ciężkiej nocy ;)
Zupa Pho to nasza rodzinnie ulubiona, od momentu odkrycia jej w chińskich / wietnamskich knajpkach, gdzie podają ją w dużych miskach wypełnionych dobrociami. U mnie najprościej z przypieczonym kurczakiem. Zupę ta długo się gotuje, ale uwierzcie jest genialna. Jeszcze zdążycie kupić składniki i ugotować ją na Nowy Rok :)
Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan. Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. U nas w domu pojawia się coraz częściej.
Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem )
- 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg )
- 2 szt marchewki
- 1 por
- 2 litry wody
- 100 ml sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 3 anyże gwiazdkowe
- 1 laska cynamonu
- 4 szt kardamonu
- 4 szt goździków
- 5 szt pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżka posiekanego imbiru
- sól do smaku
- zielona cebulka
- limonka
- makaron chiński ja miałam taki do ramenu ( winien być ryżowy do Pho od tego tez pochodzi nazwa zupy ).
Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować, tylko tak bardzo delikatnie pyrkotać ) .
Po 3 godzinach wyjmujemy mięso, odcedzamy rosół do drugiego garnka i dopiero wtedy doprawiamy solą.
Ja tym razem kurczaka po wyjęciu obsmażyłam na patelni na rumiano i dodałam na talerzu do zupy.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Podajemy w miskach z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem. Dobrze jest mieć kolendrę zieloną, miętę – ale niestety u mnie dzisiaj nie udało mi się ich kupić , więc zadowoliłam się drobno pokrojoną zieloną cebulką. Doprawiamy limonką do smaku.
Szukasz przepisów z kuchni świata ? – zapraszam TU
Limonkę dodajemy do zupy i gotujemy, czy doprawiamy nią gotowe danie?