Oj, za oknem koszmar, deszcze za deszczami.
Po powrocie z pracy uznałam, że jedym słusznym jedzeniem na kolację będzie zupa, gęsta, aromatyczna.
Składniki:
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
2 ziemniaki większe
-
3 łyżki soczewicy zielonej
-
curry madras – kopiata łyżka
-
kmin rzymski – łyżeczka
-
jogurt naturalny 1 łyżka
-
śmietana 18% jedna łyżka
-
sok z limonki 1 łyżeczka
-
1 kostka rosołowa warzywna
-
pieprz
-
kawałek ostrej suszonej papryczki chili
-
olej – 3 łyżki
-
masło klarowane 1 łyżka
-
woda 1,5 l
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy obrany i przeciśnięty czosnek, obraną i drobno pokrojoną cebulę a na końcu kumin rzymski. Mieszamy i dodajemy masło sklarowane ( lub zwykłe) i mieszamy cały czas, gdy całość leciutko się zrumieni dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie plasterki i całość zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy ziemniaki, soczewicę oraz curry oraz kostkę rosołową. Wszystko mieszamy i zostawiamy gotując na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną.
W małej miseczce zmieszałam jogurt, śmietaną, sok z limonki oraz kumin.
Gdy zupa już była gotowa rozlałam ją do miseczek i udekorowałam jogurtem.
Zupa rozgrzewa, jest przepyszna i aromatyczna.
Smacznego !