Oj, za oknem koszmar, deszcze za deszczami.
Po powrocie z pracy uznałam, że jedym słusznym jedzeniem na kolację będzie zupa, gęsta, aromatyczna.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki większe
- 3 łyżki soczewicy zielonej
- curry madras – kopiata łyżka
- kmin rzymski – łyżeczka
- jogurt naturalny 1 łyżka
- śmietana 18% jedna łyżka
- sok z limonki 1 łyżeczka
- 1 kostka rosołowa warzywna
- pieprz
- kawałek ostrej suszonej papryczki chili
- olej – 3 łyżki
- masło klarowane 1 łyżka
- woda 1,5 l
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy obrany i przeciśnięty czosnek, obraną i drobno pokrojoną cebulę a na końcu kumin rzymski. Mieszamy i dodajemy masło sklarowane ( lub zwykłe) i mieszamy cały czas, gdy całość leciutko się zrumieni dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie plasterki i całość zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy ziemniaki, soczewicę oraz curry oraz kostkę rosołową. Wszystko mieszamy i zostawiamy gotując na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną.
W małej miseczce zmieszałam jogurt, śmietaną, sok z limonki oraz kumin.
Gdy zupa już była gotowa rozlałam ją do miseczek i udekorowałam jogurtem.
Zupa rozgrzewa, jest przepyszna i aromatyczna.
Smacznego !