Zupa rozgrzewająca na zimne dni

Oj, za oknem koszmar, deszcze za deszczami.

Po powrocie z pracy uznałam, że jedym słusznym jedzeniem na kolację będzie zupa, gęsta, aromatyczna.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki większe
  • 3 łyżki soczewicy zielonej
  • curry madras – kopiata łyżka
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • śmietana 18% jedna łyżka
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • pieprz
  • kawałek ostrej suszonej papryczki chili
  • olej – 3 łyżki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • woda 1,5 l

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy obrany i przeciśnięty czosnek, obraną i drobno pokrojoną cebulę a na końcu kumin rzymski. Mieszamy i dodajemy masło sklarowane ( lub zwykłe) i mieszamy cały czas, gdy całość leciutko się zrumieni dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie plasterki i całość zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy ziemniaki, soczewicę oraz curry oraz kostkę rosołową. Wszystko mieszamy i zostawiamy gotując na  małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną.

W małej miseczce zmieszałam jogurt, śmietaną, sok z limonki oraz kumin.

Gdy zupa już była gotowa rozlałam ją do miseczek i udekorowałam jogurtem.

Zupa rozgrzewa, jest przepyszna i aromatyczna.

Smacznego !