Gdy, obudziłam się dzisiaj rano i zobaczyłam za oknem na termometrze – 12 C !! to podjęłam postanowienie, że dzisiaj na obiad będzie zupa, ciepła, gęsta i pachnąca.
Zaczęłam kombinować co by tu zrobić, przegląd szafek – dalej się w domu kuruję – i przegląd książek * i jest ! znalazłam !
Zupa soczewicowo kokosowa z chili.
( na 4 porcje )
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2-3 suszone strączki chili
- 2 łyżki oliwy / oleju
- 150 g soczewicy czerwonej
- 800 ml bulionu warzywnego
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 200 g kapusty białej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 dymki, sól, pieprz, kmin rzymski
- posypałam zupę zieloną cebulką
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić drobno. Chili rozkruszyć ( u mnie takie malutki papryczki ) . Olej wlać do garnka i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i chili. Dodać soczewicę, bulion, pomidory zamieszać i przykryć i na małym ogniu niech się gotuję przez 30 minut. W tym czasie kapustę oczyścić, umyć i drobniutko pokroić. Kapustę i mleczko dodać do zupy wymieszać i gotować ok. 20 minut, aż soczewica i kapusta będą miękkie. Doprawić całość przyprawami wg smaku.
Ja uwielbiam soczewicę, kmin rzymski, pomidory i tak mogłabym powiedzieć o każdym składniku tej zupy :):) !
A Wam jak się podoba ten przepis ? wypróbujecie ?
Pyszna, smaczna polecam !
* Kuchnia wegetariańska z fantazją
Jedna myśl na temat “Zupa soczewicowo kokosowa”
Możliwość komentowania jest wyłączona.