Zupa soczewicowo kokosowa

Gdy, obudziłam się dzisiaj rano i zobaczyłam za oknem na termometrze – 12 C !! to podjęłam postanowienie, że dzisiaj na obiad będzie zupa, ciepła, gęsta i pachnąca.

Zaczęłam kombinować co by tu zrobić, przegląd szafek – dalej się w domu kuruję – i przegląd książek * i jest ! znalazłam !

zupa soczewicowo kokosowa

Zupa soczewicowo kokosowa z chili.

( na 4 porcje )

  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2-3 suszone strączki chili
  • 2 łyżki oliwy / oleju
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 200 g kapusty białej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 dymki, sól, pieprz, kmin rzymski
  • posypałam zupę zieloną cebulką

 

Cebulę i marchewkę obrać i pokroić drobno. Chili rozkruszyć ( u mnie takie malutki papryczki ) . Olej wlać do garnka i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i chili. Dodać soczewicę, bulion, pomidory zamieszać i przykryć i na małym ogniu niech się gotuję przez 30 minut. W tym czasie kapustę oczyścić, umyć i drobniutko pokroić. Kapustę i mleczko dodać do zupy wymieszać i gotować ok. 20 minut, aż soczewica i kapusta będą miękkie. Doprawić całość przyprawami  wg smaku.

zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Ja uwielbiam soczewicę, kmin rzymski, pomidory i tak mogłabym powiedzieć o każdym składniku tej zupy :):) !

A Wam jak się podoba ten przepis ? wypróbujecie ?

 

Pyszna, smaczna polecam !

* Kuchnia wegetariańska z fantazją

 

Jedna myśl na temat “Zupa soczewicowo kokosowa

Dodaj komentarz