Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

Dzisiaj zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną zupę !

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym.

zupa z krewetkami

 

Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia.

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

  • 1,5 litra wody
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 dkg grzybów mun
  • 25 dkg krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki zmiksowanych pomidorów
  • 3 ostre papryczki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół puszki mleka kokosowego
  • Świeże listki kolendry

 

Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut.

Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj.

Pogotuj ten wywar przez 10 minut, po tym czasie wyłów dodane przyprawy i pancerzyki.

W tym czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz z sosem rybnym i cukrem trzcinowym, trawę cytrynową wraz z pomidorami z puszki.

Dodaj naszą mieszankę do wywaru, dodaj mleko kokosowe oraz przygotowane krewetki i grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotuj całość przez 10 minut.

Przygotuj listki kolendry.

Do miseczki nalej zupę, dodaj kolendrę i podawaj.

Krewetki otrzymałam w ramach współpracy z Tesorodelmar.pl

Oj, szczerze zjadłabym teraz miseczkę takiej zupy, gdy za oknem śnieg i ponuro .. :)

 

Inne przepisy na zupy kliknij TU