Dzisiaj zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną zupę !
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym.
Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia.
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym
- 1,5 litra wody
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 dkg grzybów mun
- 25 dkg krewetek
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki zmiksowanych pomidorów
- 3 ostre papryczki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- Pół puszki mleka kokosowego
- Świeże listki kolendry
Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut.
Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj.
Pogotuj ten wywar przez 10 minut, po tym czasie wyłów dodane przyprawy i pancerzyki.
W tym czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz z sosem rybnym i cukrem trzcinowym, trawę cytrynową wraz z pomidorami z puszki.
Dodaj naszą mieszankę do wywaru, dodaj mleko kokosowe oraz przygotowane krewetki i grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotuj całość przez 10 minut.
Przygotuj listki kolendry.
Do miseczki nalej zupę, dodaj kolendrę i podawaj.
Krewetki otrzymałam w ramach współpracy z Tesorodelmar.pl
Oj, szczerze zjadłabym teraz miseczkę takiej zupy, gdy za oknem śnieg i ponuro .. :)
Inne przepisy na zupy kliknij TU