Pojemniki próżniowe Dafi i recenzja po ich testowaniu,
Przez ostatni tydzień miałam okazję testować pojemniki próżniowe Dafi. Pojemniki są przeznaczone do przechowywania produktów, ale w specjalnym otoczeniu ;) czyli po odciągnięciu powietrza ze środka pojemnika.
Przez ten zabieg produkty dłużej są świeże. A skąd to wiem, bo wypróbowałam je do przechowywania rukoli, pieczarek, szynki i marynowałam w nich świeży filet z łososia.
Rukola zostawiona w pojemniku na 3 dni, po tym czasie wyjęta była dalej świeża i chrupiąca, ta zostawiona nie w pojemniku na 3 dni była zwiędnięta i daleko jej było do pełnej świeżości.
Pieczarki zostawione w pojemniku na 48 godzin w lodówce w pojemniku, po wyjęciu ich z pojemnika były dokładnie takie jak je wkładałam pyszne i świeżę. Te zostawione w pudełku w którym zostały kupione, były o wiele bardziej „rozwinięte” i miały zdecydowanie ciemniejsze blaszki od spodu kapelusza.
Wędlina oj, z tym zawsze jest problem. Kupujemy wkładamy do lodówki i po dwóch dniach nawet kot jej nie chce. A tu znowu plus na koncie pojemników. Wędlina ( szynka ) włożona do pojemnika i zostawiona w nim na 3 dni ! po otworzeniu była jak przyniesiona wprost ze sklepu, zapach, smak wszystko bez zmiany.
A na końcu do pojemnika włożyłam kawałek surowego łososia zasypałam go mieszanką soli i cukru, zamknęłam pojemnik i zostawiłam w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie otworzyłam pojemnik a tu łosoś już pięknie gotowy, do zjedzenia ( prawie taki gravalax ), dosypałam jeszcze koperek i znowu zamknęłam na 12 godzin. A rano gotowy był do zjedzenia.
Był też kurczak a dokładnie pierś z kurczaka marynowana z czosnkiem i sosem sojowym. Marynowała się dwie godziny i szczerze było widać różnicę.
Co wchodzi z skład pojemników pojemniczki w moim zestawie jest ich cztery i rzecz bez której pojemniczki nie będą spełniały swojej funkcji czyli elektryczna pompka dzięki której wysysamy powietrze z pojemniczków. Ta czynność zajmuje kilkanaście sekund przy największym pojemniczku i jest tak prosta, że dziecko sobie z tym poradzi :) Żeby otworzyć pudełeczko musimy przytrzymać taki mały pstryczek w pokrywce, powietrze wpłynie do pojemnika i uszczelki puszczą :) Proste, prawda ?
Vacuum czyli pojemniczki które są szczelnie zamknięte i pozbawione powietrza w środku wydłużają świeżość i zachowują smak potraw. Dzięki zamknięciu np. łososia w takim pojemniczku moja lodówka nie pachniała tylko rybą.
Moja opinia: ja się w pojemniczkach zakochałam, są przede wszystkim funkcjonalne, ładne,dobrze wykonane i cena ich jest wg mnie bardzo przystępna, jak na takiego pomocnika w kuchni.
Więcej o pojemnikach możecie się dowiedzieć i kupić je na stronie dbamosmak.pl