Zupa z zielonych szparagów – czyli zupa krem, z końcówek szparagów, które zostają po przygotowywaniu szparagów do innych potraw. Uwierzcie mi ta zupa jest pyszna, lekkostrawna.
Ja odłamałam zdrewniałe końcówki od szparagów, przygotowując je do tarty ( przepis niedługo). Nie wyrzuciłam ich, ale włożyłam do garnka i tak powstała ta genialna w smaku zupa. I na dodatek super zdrowa i dietetyczna zupa.
Zupa z zielonych szparagów
- końcówki z 0,5 kg szparagów
- wywar warzywny ok. 750 ml
- pieprz do smaku
Szparagi zalać wywarem warzywnym i zagotować, gotować do miękkości szparagów. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sitko i podawać :)
Zupa super smaczna, ja robiłam zdjęcie przyszedł mój J. dałam mu do spróbowania łyżkę zupy … a on teraz chcesz mnie tym karmić.. ja mówię spróbuj .. spróbował zabrał miseczkę i uciekł :) ale oddał pustą miseczkę :) Uff
Też robiłem taką zupę, potwierdzam – pyszna. Najwięcej pracy jest z przecieraniem i to mnie trochę wkurzało bo dużo odpada :D
oj, tak to fakt .. ale warte późniejszego smaku :)
Zupy-kremu ze szparagów nie jadłam, ale potrafię wyobrazić sobie jak wspaniale smakuje :)
Pycha :-)
:)