Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kto nie lubi kurczaka pieczonego ? Na pewno nie moja rodzina ;) zapraszam

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem.

kurczak pieczony

 

 

Kurczak pieczony to jedno z naszych ulubionych dań, tym razem dodałam cytrynę i tymianek i wyszło przepysznie. 

Lubię piec kurczaka, aczkolwiek na pięć osób winno być ich już dwa na raz, bo jeden to zdecydowanie za mało.

Taki kurczak to takie danie jednogarnkowe i w sumie na nas spoczywa, tylko włożenie wszystkiego do formy, a całość piecze się sama :) 

 

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem 

  • 1 kurczak ( ok. 1,80 kg ) podzielony na części 
  • 2 cytryny 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 biała cebula 
  • 3 marchewki
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki masła 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 szklanka wody

Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy tymianek, pieprz i sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy, do tej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 

Przekładamy do formy do pieczenia kurczaka, jak i marynatę. Dodajemy jedną cytrynę ( wcześniej sparzoną ) pokrojoną w kawałki, obraną marchewkę i białą cebulę. Doprawiamy solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika,

Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny. 

Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem vinaigrette. 

 

 

Inne przepisy na kurczaka : KLIKNIJ TU