Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Budzisz się rano i myślisz o pysznych bułeczkach ? Zrób te ! 

Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.

 

pizzowe bułeczki

 

Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam, ale my nie jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto i zostawiłam je do wyrastania do rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;) 

Ciasto na pizzę 

  • 0,5 kg mąki
  • niepełna łyżka cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 25 ml oleju
  • 0,250 ml wody letniej
  • 50 gr drożdży

 

Drożdże włożyć do miseczki  ( u mnie makutra ) dodać cukier, dodać 2 łyżki wody letniej oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić. Ja odstawiłam na 10 godzin, ty możesz zacząć robić je dalej jak tylko zaczyn urośnie, czyli pojawią się bąbelki i piana. 

Zaczyn przelałam do misy miksera, dosypujemy pozostałą mąkę, sól, olej i wodę i wyrabiamy aby mikserem/ lub ręcznie tak aby ciasto było lśniące i jednolite. Odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. 

 

Nadzienie do bułeczek

  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
  • 10 plasterków salami 
  • 10 plasterków boczków wędzonego 
  • 10 sztuk zielonych oliwek 
  • 1 pomidor
  • świeżo mielony pieprz 
  • + żółtko + 1 łyżka mleka 

Na rozwałkowanym cieście układamy na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawiamy całość pieprzem. Ciasto zwijamy ciasno w rulon. 

Formę metalową do muffinek smarujemy nie dużą ilością oleju. Ciasto kroimy w plastry, każdy około 2 -3 cm grubości. Wkładamy do otworów na muffiny w formie. Każdy kawałek smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem. 

pizza inaczej

Wstawiamy do zimnego piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną. 

Smacznego ! 

Dodaj komentarz