Kto nie lubi kurczaka pieczonego ? Na pewno nie moja rodzina ;) zapraszam
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem.
Kurczak pieczony to jedno z naszych ulubionych dań, tym razem dodałam cytrynę i tymianek i wyszło przepysznie.
Lubię piec kurczaka, aczkolwiek na pięć osób winno być ich już dwa na raz, bo jeden to zdecydowanie za mało.
Taki kurczak to takie danie jednogarnkowe i w sumie na nas spoczywa, tylko włożenie wszystkiego do formy, a całość piecze się sama :)
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem
- 1 kurczak ( ok. 1,80 kg ) podzielony na części
- 2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 3 marchewki
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szklanka wody
Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy tymianek, pieprz i sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy, do tej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przekładamy do formy do pieczenia kurczaka, jak i marynatę. Dodajemy jedną cytrynę ( wcześniej sparzoną ) pokrojoną w kawałki, obraną marchewkę i białą cebulę. Doprawiamy solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika,
Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem vinaigrette.
Inne przepisy na kurczaka : KLIKNIJ TU
Cytryna i tymianek z kurczaczkiem to świetne połączenie smaków i aromatów.
Uwielbiam!
Pozdrawiam ciepło :)
dziękuję :)
pozdrawiam !