Schab pieczony z nadzieniem

 Co by tu podać na śniadanie wielkanocne ? Ja mam pomysł, zapraszam do wpisu.

Schab pieczony z nadzieniem, ten tu przygotowany wylądował na naszym stole wielkanocnym.

schab pieczony z nadzieniem

 

Schab pieczony z nadzieniem nie musi być tylko na wielkanocny stół, może być na każdą inną imprezę rodzinną. 

Na początku kupujemy ładny, równy kawałek schabu bez kości. A potem zabieramy się do pracy. 

Schab pieczony z nadzieniem 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego ) 
  • 10 dkg fety
  • 2 ząbki czosnku 
  • 15 dkg suszonych pomidorów w oliwie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka kaparów
  • pieprz świeżo mielony
  • chilli
  • + sznurek do związania mięsa

+ u mnie skóra z surowego boczku. 

Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy

( ważne – nacinamy tak aby całość została jednym kawałkiem -więc pół centymetra od dolnej części zostawiamy nie przecięte!) .

Ja zrobiłam cztery nacięcia, żeby było kolorowo i żebym mogła umieścić dwa nadzienia na zmianę.  

Na patelni na łyżce oleju podsmażyłam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodałam szpinak i zamieszałam, po chwili wkruszyłam fetę i wszystko razem lekko poddusiłam, doprawiłam odrobiną chili i pieprzu.

Odstawiłam nadzienie do ostygnięcia.

Drugie nadzienie : zmiksowałam suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy i czosnku, doprawiłam pieprzem.

Na desce położyłam schab i łyżką delikatnie nakładałam farsze. 

Potem związałam sznurkiem schab, aby zachował swoja formę i „nie rozjechał ” się przy pieczeniu. 

schab ze szpinakiem

Przekładamy schab na formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny. 

Ja na swoim kawałku schabu położyłam skórę z surowego boczku ( została w produkcji białej kiełbasy) aby wytapiający się z niej tłuszcz nawilżał mięso.

Po upieczeniu mięsa, odstawiłam je do ostygnięcia, a potem delikatnie zdjęłam sznurek. 

I gotowe, możemy schab podzielić na plastry i jeść :) 

 

Smacznego ! 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeden komentarz do “Schab pieczony z nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *