Schab zapiekany ze szpinakiem.
Schab jedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :)
I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć.
Schab zapiekany ze szpinakiem
- 5 plastrów schabu
- 50 dkg szpinaku ( u mnie mrożony )
- 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 20 dkg gorgonzoli
- gałka muszkatołowa ( mielona )
- sól, pieprz, ostra papryka
- do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach
- 20 dkg ugotowanego ryżu
Piekarnik nagrzej do 180 C.
Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka minut dusić pod przykryciem. Szpinak się rozmroził i przy okazji poddusił, na końcu dodałam gałkę ( 2 szczypty ) trochę pieprzu i szczyptę ostrej papryki.
Schab lekko rozbiłam i pokroiłam w podłużne paski, przyprawiłam go pieprzem i obsmażyłam na patelni na gorącym tłuszczu. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika do jeszcze lekkiego podpieczenia.
Na czystej już patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego mąkę, lekko podsmażyłam mąkę na rumiano i wtedy dodałam ciepłe mleko, wszystko razem rozmieszałam i na końcu dodałam przygotowany wcześniej szpinak, wymieszałam porządnie, jeszcze raz lekko doprawiłam żeby całość była wyrazista w smaku, aczkolwiek niesłona, bo to chciałam wydobyć z jeszcze jednego składnika :)
Po 10 minutach wyjęłam z piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli.
Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła.
Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.
Przepisy ze schabem na moim blogu :
Schab z pończochy – domowa wędlina
Pani świetna kucharko, jak świat światem szpinak zasmaża się białą zasmażką!