Zupa z dyni pieczonej pyszna i prosta

Zupa z dyni – tak popularna w naszych domach, dzisiaj przyszła pora na następną jej wersją, kolejną na blogu, ale chyba najprostszą. 

Ta zupa to porządna zupa krem – gęsta, pełna smaku dyni. 

 

zupa z dyni pieczonej

Zupa z pieczonej dyni 

  • 1 dynia hokkaido 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili nieduża 
  • 1 – 1,5 litra wywaru warzywnego
  • pieprz, sól do smaku

 

Dynię przekroić na pół – wydrążyć pestki. Dynię włożyć do piekarnika i piec do miękkości ( ok. 45 minut ) w 170 C. 

Dynię wystudzić, obrać ze skórki. Przełożyć dynię do garnka dolać wywar, dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz papryczkę posiekaną zagotować – zmiksować i jeśli zupa jest za gęsta można dodać wywaru. 

zupa z dyni

 

 

Doprawić na talerzu pieprzem i solą.. 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly