Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe powstały w ciągu chwili, na hasło rodziny .. a drugiego śniadania nie będzie ?? Oj, będzie będzie.. hmmm… ale co to będzie tego nie wie nikt. Otworzyłam szafkę, wypadła czekolada, dawaj  zrobimy babeczki .. na co rodzina oj, tak dawno nie było. A jako, że weekend czekoladowy na blogach trwa  to i są nasze babeczki.

Przepis wzorowany na przepisie Karoliny z Sto kolorow kuchni

Babeczki czekoladowe

Babeczki z czekoladą

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram margaryny Palmy
  • 250 gram mąki pszennej
  • serek naturalny homogenizowany
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 laski wanilii ( nasionka )

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Margarynę rozpuszczamy  i schładzamy. Suche składniki łączymy w jednej misce, w drugiej łączymy mleko z jajkiem. Do rozpuszczonej czekolady powoli wlewamy mleko i delikatnie mieszamy jedno z drugim dokładnie, dodajemy margarynę i delikatnie mieszamy, całość wlewamy do suchych składników i mieszamy.

Do foremek na muffinki wlewamy po kopiatej łyżce masy i pieczemy w 180 C przez 20 minut. Wyciągamy babeczki z piekarnika, schładzamy, wyciągamy z papierowych foremek.

Babeczki czekoladowe

 

 

Dekorujemy babeczki serkiem homogenizowanym wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

A przepis dodaję do akcji Czekoladowy Weekend 2013.