Bagietki pszenne prosty przepis

Bagietki pszenne – zawsze przed nimi czułam respekt, nie udadzą się, nie umiem, nie wyjdą. Ale od kiedy mam nowy mikser z hakiem do ciasta  .. powiedziałam stop spróbuję. I są pyszne, chrupiące pachnące. Rodzina orzekła, że co weekend mają być i już :). Co z tego wyjdzie zobaczymy. A jak na razie przepis dla Was, wprost ze strony mojewypieki.com

 

bagietki pszenne prosty przepis

 

Bagietki pszenne

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła ( u mnie domowe -przepis niedługo )
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temp. pokojowej
  • 16 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej ( u mnie 2 szkl. pszennej zwykłej i 2 szkl. chlebowej 750 )

Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wyłączamy, dodajemy masło i cukier i mieszamy. Przelewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto, dolewamy wodę i studzimy całość aż będzie letnia ( żeby nie zabić drożdży), dodajemy drożdże mieszamy po chwili dodajemy szklankę mąki oraz sól i zaczynamy wyrabiać mikserem, po chwili dodajemy znowu mąkę po kolejnej szklance. Ciasto będzie bardzo lepkie i płynne. Zakrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu.

[ odtąd moja zmiana do przepisu ]

Moje ciasto podwoiło swoją objętość rosnąc prawie 2 godziny. Nie zaszkodziło mu to. Potem delikatnie wyłożyłam je na deskę wysypaną mąką i pokroiłam na 6 porcji i zrobiłam wałki lekko je ponacinałam nożem. Piekarnik rozgrzałam do 250 C ( maksymalna temp ) i tak piekłam przez 10 minut i potem przez 15 minut w 200 C.

 

bagietka

8 myśli na temat “Bagietki pszenne prosty przepis

  1. Rewelacyjnie wyglądają, już mam na nie ochotę. Idę do kuchni i biorę się do roboty.

  2. Ponieważ bagietki są uzależniające nie będę ich nigdy piec, jak będę sama w domu. Wyglądają obłędnie. Aż się głodna zrobiłam :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.