Bajgiel z wołowiną i szparagami .. przepyszny !

Bajgiel z wołowiną i szparagami, to ostatnio wymyślony pomysł na pyszną kanapkę. Bajgiel to pyszna bułka z dziurką w środku. Wyjątkowa bo zanim zostanie upieczone ciasto, najpierw musimy je obgotować w wodzie tak jak w przypadku krakowskich obwarzanków.

 

bajgiel z wołowiną i szparagami

 

Bajgiel z wołowiną i szparagami 

  • 1 bajgiel 
  • 2 łyżki białego serka kremowego 
  • 2 listki sałaty
  • 3 szparagi 
  • 1 plaster rostbefu ( około 100 gram ) 
  • 1 łyżka oleju 
  • pieprz świeżo mielony, sól

 

Na rozgrzanym oleju smażymy po 2 minuty z każdej strony nasz rostbef, przykrywamy pokrywką. Po chwili zdejmujemy pokrywkę stek przekładamy na deskę i kroimy w paski. 

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy zielone szparagi, wcześniej odłamując im zdrewniałe końcówki, podlewamy 2 łyżkami wody, zakrywamy pokrywką i tak je dusimy przez ok. 3 minuty. Mają być jędrne i chrupiące.

Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy obie połówki serkiem, lekko posypujemy pieprzem. 

Na dolną połówkę kładziemy sałatę, potem naszą wołowinę i szparagi przykrywamy drugą połówką i zjadamy nim ktokolwiek się dorwie do naszej kanapki ;) 

Więcej o bajglu