Bajgiel z wołowiną i szparagami, to ostatnio wymyślony pomysł na pyszną kanapkę. Bajgiel to pyszna bułka z dziurką w środku. Wyjątkowa bo zanim zostanie upieczone ciasto, najpierw musimy je obgotować w wodzie tak jak w przypadku krakowskich obwarzanków.
Bajgiel z wołowiną i szparagami
- 1 bajgiel
- 2 łyżki białego serka kremowego
- 2 listki sałaty
- 3 szparagi
- 1 plaster rostbefu ( około 100 gram )
- 1 łyżka oleju
- pieprz świeżo mielony, sól
Na rozgrzanym oleju smażymy po 2 minuty z każdej strony nasz rostbef, przykrywamy pokrywką. Po chwili zdejmujemy pokrywkę stek przekładamy na deskę i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy zielone szparagi, wcześniej odłamując im zdrewniałe końcówki, podlewamy 2 łyżkami wody, zakrywamy pokrywką i tak je dusimy przez ok. 3 minuty. Mają być jędrne i chrupiące.
Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy obie połówki serkiem, lekko posypujemy pieprzem.
Na dolną połówkę kładziemy sałatę, potem naszą wołowinę i szparagi przykrywamy drugą połówką i zjadamy nim ktokolwiek się dorwie do naszej kanapki ;)