Barszcz czerwony wigilijny i nie tylko, czyli część druga do przepisu na zakwas na barszcz.
Gdy nasze warzywa już się ukisiły co widać między innymi po pianie która się ukaże na górze warzyw na słoiku.
Barszcz czerwony
- Słój z ukiszonymi warzywami
- czosnek
- cukier
- woda
Odcedzamy barszcz od warzyw do osobnego garnka, warzywa zalewamy wodą i podgrzewamy całość ( ale nie gotujemy bo wywar straci kolor). Obydwa płyny łączymy w garnku i podgrzewamy delikatnie z dodatkiem czosnku ( u mnie na 6 litrów barszczu 4 ząbki obrane i pocięte na połówki) i cukru ( 4 łyżeczki). I całość delikatnie podgrzewamy i już ! Domowy barszcz gotowy !
Smacznego!
moja ulubiona potrawa wigilijna! :))
Ula! Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!