Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z ulubionych dań moich dzieci. W tym roku robiąc je przetestowałam Speedcook’a.

 

Ciasto pierogowe:

  • 300 ml wody ciepłej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 gr. mąki

 

Wszystko włożyć do naczynia miksującego i wybrać program 10 C , 2 minuty i .. gotowe . Można też zrobić  to wszystko dając do makutry i wyrobić ręcznie.

 

pierogi z kapustą i grzybami

Farsz do pierogów

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cebulę i pieczarki obrać, drobno posiekać ( można z pomocą Speedcook ) .Kapustę kiszoną posiekać ( za pomocą Speedcook ). Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę i pieczarki przesmażyć, dodać kapustę i wszystko razem przesmażyć.

 Dekoracja:

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki klarowanego masła

Cebulę przesmażyć na roztopionym maśle

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nakładając na nie farsz lepić pierogi.

Na patelni rozgrzać olej  i smażyć pierogi, podawać natychmiast.

 

Mniam, pyszne !

4 myśli na temat “Pierogi z kapustą i grzybami

  1. dziękuję za informację jak się spotkam z takimi pieczarkami wypróbuję :) pozdrawiam!

  2. Speedcook to mikser z wyższymi obrotami / polska wersja thermomixa – spokojnie możesz się bez tego obejść :) pozdrawiam !

Możliwość komentowania jest wyłączona.