Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z ulubionych dań moich dzieci. W tym roku robiąc je przetestowałam Speedcook’a.
Ciasto pierogowe:
- 300 ml wody ciepłej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 gr. mąki
Wszystko włożyć do naczynia miksującego i wybrać program 10 C , 2 minuty i .. gotowe . Można też zrobić to wszystko dając do makutry i wyrobić ręcznie.
Farsz do pierogów
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 10 dkg pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulę i pieczarki obrać, drobno posiekać ( można z pomocą Speedcook ) .Kapustę kiszoną posiekać ( za pomocą Speedcook ). Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę i pieczarki przesmażyć, dodać kapustę i wszystko razem przesmażyć.
Dekoracja:
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki klarowanego masła
Cebulę przesmażyć na roztopionym maśle
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nakładając na nie farsz lepić pierogi.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć pierogi, podawać natychmiast.
Mniam, pyszne !
Pierogi wyglądają smacznie. Do farszu polecam pieczarki MALPOL. Są pyszne i gwarantują zawsze sukcesy kulinarne
dziękuję za informację jak się spotkam z takimi pieczarkami wypróbuję :) pozdrawiam!
pięknie wyglądają pierożki na zdjęciu! nigdy nie jadłam smazonych, zawsze klasyka z wody, w zeszłym roku robiłam zdaje się z tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale na tegoroczną Wigilię mam ochotę zrobić Twoje, tym bardziej że prawie wszyscy domownicy wolą smazone, więc ułatwie nam robotę i będzie bez gotowania :) musze tylko doczytac co to za maszyna ten speedcook?
Speedcook to mikser z wyższymi obrotami / polska wersja thermomixa – spokojnie możesz się bez tego obejść :) pozdrawiam !