Zakwas na barszcz czerwony to prosty sposób na przygotowanie swojej własnej podstawy do barszczu. Ostatnio spotkałam się z butelkowanym barszczem czerwonym, który już zawierał .. glutaminian sodu .. po co nie wiem…wolę więc przygotowywać swój własny zakwas do czego i Was zachęcam. Jeśli postawicie go dzisiaj / jutro zdążycie z własnym barszczem na Wigilię.
Zakwas na barszcz czerwony
- 3 kg buraków czerwonych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- seler nieduży
- woda przegotowana letnia – tyle by zakryła warzywa
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 kromka chleba żytniego ( najlepiej)
( ja całość mam w dwóch słojach to jest mniejszy ;) )
Buraki, marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Układamy w słoju ( glinianym garnku ) dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.
Wszystko razem bardzo ładnie się ukisi. A co potem to już niedługo jak tylko mój zakwas będzie gotowy. Obiecuję wpis najpóźniej w sobotę :) Tak abyśmy wszyscy razem zdążyli z barszczem.
Wiesz, że chyba nigdy nie jadłam barszczu na zakwasie?