Białe kiełbaski z żurawiną powstały z okazji zaproszenia jakie dostałam do udziału w konkursie na wymyślenie potrawy, która najlepiej współgra z piwem Książęcym Chlebowo Miodowym.
Dostałam trzy butelki tego piwa i wieczorem zaczęło się wymyślanie potraw, a tak naprawdę szybko się skończyło i potrawa została wymyślona.
Receptura tego przepisu została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.
Białe kiełbaski z żurawiną
- białe kiełbaski ( z tego przepisu )
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki wody
- świeżo zmielony pieprz
- dodatkowo świeże bułeczki kajzerki
Białe kiełbaski przygotowałam z podanego w linku przepisu ( miód gryczany zamieniłam na lipowy + dodałam łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego) są to ulubione kiełbaski mojej rodziny. Białe kiełbaski zrobiłam krótsze.
Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło i jak już wszystko się połączyło usmażyłam kiełbaski, na kilka minut przed końcem dorzuciłam żurawinę oraz wodę, patelnię przykryłam pokrywką. I kiełbaska wraz z żurawiną poddusiły się jeszcze przez kilka minut.
Żurawina bardzo fajnie namiękła i zrobiła się pyszna.
Dorosłym do kiełbasek podałam piwo, a dzieci dostały wodę.
To był bardzo smaczny pomysł, a kiełbasa miodowa z żurawiną weszła na stałe do naszego domowego menu.