Biszkopt genueński, jak się okazało jest prostym biszkoptem, przepis znalazłam w książce „Jajka” – Michela Roux. Szukałam prostego przepisu, szybkiego w wykonaniu i o to jest. Tort w założeniu miał być prosty, najlepiej mało słodki ..ale tort :)
Biszkopt genueński
( przepis na blachę okrągłą 20 cm )
- 125 gram mąki
- 4 średnie jajka o temp. pokojowej
- 125 gram drobnego cukru
- 30 gram masła rozpuszczonego i wystudzonego
- ( 20 gram masła do wysmarowania formy + mąka do wysypania formy )
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jajka i cukier ubijamy mikserem przez 12 minut, masa ma spływać powoli z trzepaczek. Potem dosypujemy delikatnie mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Żeby sprawdzić czy biszkopt jest upieczony naciskamy palcem, ciasto powinno się lekko ugiąć i „zaskrzypieć”. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy z blachy.
Ja potem przekroiłam biszkopt na dwie części.
Maliny do nasączenia
- 350 gram malin zamrożonych
- 2 łyżki cukru
Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i zagotować, potem przecedzić przez sitko. Nasączamy tym dolną cześć biszkoptu.
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
Ubijamy śmietaną a pod koniec dodajemy cukier.
Dekorujemy tort śmietaną i gotowe !
Na zdjęciu jeden z kawałków urodzinowego tortu, reszta zniknęła w tempie ekspresowym.
Wygląda ślicznie :)
Najlepsze życzenia – bo rozumiem, że to Ty jesteś szacowną jubilatką? :)
dzięki za miłe słowa, jubilatem był mój 12 letni syn :) :)
Pyszny, delikatny tort ;)
Jaki ładny torcik! :)
Wszystkiego najlepszego dla Synka! :)
dziękuję za miłe słowa,
Majanko, dziękujemy
Chłopakom na pewno smakował… takie torty z bitą śmietaną są najlepsze.
:)
Tort bardzo apetyczny. Pozdrawiam
dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam !