Wędlina z papryką to kolejna propozycja przy wykorzystaniu szynkowaru. Wędlina lekko się rozsypuje, ale nie wpływa to na smak jest naprawdę smakowita.
Wędlina z papryką
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki ( czerwona i żółta)
- 2 łyżeczki żelatyny
- kumin, papryka chilli,
- sól, pieprz,
Papryki opiekamy w nagrzanym piekarniku, mają być czarne, wtedy wkładamy je szybko do woreczka foliowego, zamykamy go, a po chwili otwieramy i delikatnie ściągamy spaloną skórkę. Kroimy paprykę w paski.
Piersi z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w szerokie pasy.
Układamy w szynkowarze na zmianę z papryką i posypujemy przyprawami wymieszanymi z żelatyną.
Całość zamykamy i gotujemy przez 60 minut we wrzącej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy wędlinę, zostawiamy do ostudzenia, a potem wyciągamy z szynkowaru i kroimy w plastry.
Smacznego !
Inne przepisy z szynkowarem.
Szynkowar pochodzi z firmy Tradismak :
Wygląda pycha, ale czy dietetyczne :) ?
Weroniko, ale co w nie niedietetycznego ? Pierś z kurczaka chuda, papryka zdrowa, a że trochę przypraw ;) zapewniam że mniej niż w sklepowych wędlinach :)