Brownie kokosowe

Brownie kokosowe przepis wypatrzyłam w książce kucharskiej, którą znalazłam na półce u Kamili i Berniki.

Brownie jest znakomite mocno czekoladowo – kokosowe.

Brownie kokosowe
Brownie kokosowe

Brownie kokosowe

  • 110 gram czekolady ( u mnie mleczna ) + ew. 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • 125 gram masła
  • 500 gram cukru pudru
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 25 ml malibu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
Brownie kokosowe
Brownie kokosowe

W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej ( miska metalowa na garnku z gorącą wodą ) rozpuszczamy czekoladę, (opcjonalnie) gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki śmietany i razem mieszamy . Do masła wbijamy ( umyte ) jajka i dodajemy połowę cukru i mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki i zalewamy malibu, dodajemy cukier. 1/3 masy maślanej dodajemy do wiórków kokosowych i mieszamy. Pozostałą masę mieszamy z czekoladą.

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy na nią masę czekoladową, a potem delikatnie łyżką nakładamy masę kokosową.

Wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnik i pieczemy 30-35 minut, dobrze jest zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku będzie bardziej chrupiące, lub jeśli wolimy wilgotne wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Uwaga! znika w tempie ekspresowym ( w weekend robiłam je dwa razy .. )

 

 

 

6 myśli na temat “Brownie kokosowe

  1. ciasto ok ale po zmianach.
    W przepisie jest 500 g cukru pudru – dodać połowę a co z resztą? Dodałam znacznie mniej.
    Piec w temp 220 – u mnie po 20 min było przypalone.

  2. drugie pół cukru do kokosa, a u mnie w piekarniku było ok .. mam nadzieję że mimo przypalenia było ok, pozdrawiam

Dodaj komentarz