Brownie kokosowe przepis wypatrzyłam w książce kucharskiej, którą znalazłam na półce u Kamili i Berniki.
Brownie jest znakomite mocno czekoladowo – kokosowe.
Brownie kokosowe
- 110 gram czekolady ( u mnie mleczna ) + ew. 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
- 125 gram masła
- 500 gram cukru pudru
- 100 gram wiórek kokosowych
- 25 ml malibu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej ( miska metalowa na garnku z gorącą wodą ) rozpuszczamy czekoladę, (opcjonalnie) gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki śmietany i razem mieszamy . Do masła wbijamy ( umyte ) jajka i dodajemy połowę cukru i mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki i zalewamy malibu, dodajemy cukier. 1/3 masy maślanej dodajemy do wiórków kokosowych i mieszamy. Pozostałą masę mieszamy z czekoladą.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy na nią masę czekoladową, a potem delikatnie łyżką nakładamy masę kokosową.
Wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnik i pieczemy 30-35 minut, dobrze jest zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku będzie bardziej chrupiące, lub jeśli wolimy wilgotne wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Uwaga! znika w tempie ekspresowym ( w weekend robiłam je dwa razy .. )
ekstra ci wyszło. teraz juz wiem co kamila upiecze na weekend.
Lubię takie smaki – pysznie wygląda :)
Pyszne, wiem co mówię, bo zostałam zaproszona na degustację- możecie mi zazdrościć:)
Chcę takie brownie:) Wygląda nieziemsko:)
ciasto ok ale po zmianach.
W przepisie jest 500 g cukru pudru – dodać połowę a co z resztą? Dodałam znacznie mniej.
Piec w temp 220 – u mnie po 20 min było przypalone.
drugie pół cukru do kokosa, a u mnie w piekarniku było ok .. mam nadzieję że mimo przypalenia było ok, pozdrawiam