Łopatka pieczona na obiad i do kanapki ( prosty przepis)

Łopatka pieczona na obiad i do kanapki -to danie, które często gości u nas na stole, bo proste, bo pyszne i szybkie do odgrzania na obiad dla dzieci.

Łopatka pieczona na obiad i do kanapki

  • 1,8kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • rozmaryn, słodka papryka ( po łyżeczce )
  • sól gruboziarnista 1 łyżeczka
  • 1/2 szklanki wody

 

Łopatka pieczona na obiad i do kanapki

 

( zdjęcie obiadu robił mój syn autor bloga www.gotujzmichalem.blox.pl )

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Łopatkę umyć i osuszyć.  Czosnek obrać pokroić w plastry i robiąc nożem dziury w mięsie, powkładać w nie czosnek. Łopatkę obsypać ziołami i solą. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym oleju obsmażyć z każdej strony mięso.Obrać marchewki i cebulę pokroić w plastry. Mięso przełożyć do brytfanki, na tłuszczu który pozostał na patelni rozsypać cukier i mieszając drewnianą łyżką go rozpuścić. Tłuszczem polać mięso, dodać marchewki, cebulę oraz wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w temp 200 C, potem godzinę w temperaturze 180 C, od czasu do czasu polewać sosem spod mięsa. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, lub jeść od razu.

U mnie na obiad została podana  z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem.