Łopatka pieczona na obiad i do kanapki -to danie, które często gości u nas na stole, bo proste, bo pyszne i szybkie do odgrzania na obiad dla dzieci.
Łopatka pieczona na obiad i do kanapki
- 1,8kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju
- rozmaryn, słodka papryka ( po łyżeczce )
- sól gruboziarnista 1 łyżeczka
- 1/2 szklanki wody
( zdjęcie obiadu robił mój syn autor bloga www.gotujzmichalem.blox.pl )
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Łopatkę umyć i osuszyć. Czosnek obrać pokroić w plastry i robiąc nożem dziury w mięsie, powkładać w nie czosnek. Łopatkę obsypać ziołami i solą. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym oleju obsmażyć z każdej strony mięso.Obrać marchewki i cebulę pokroić w plastry. Mięso przełożyć do brytfanki, na tłuszczu który pozostał na patelni rozsypać cukier i mieszając drewnianą łyżką go rozpuścić. Tłuszczem polać mięso, dodać marchewki, cebulę oraz wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w temp 200 C, potem godzinę w temperaturze 180 C, od czasu do czasu polewać sosem spod mięsa. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, lub jeść od razu.
U mnie na obiad została podana z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem.
Chyba dziś spróbuję. Mam akurat łopatkę przewidzianą na dziś, a na ogół robię ją zupełnie inaczej.
Nikq
polecam !
No i zrobiłam. Porcja była na 2 posiłki dla trzech osób, bo akurat troje nas było przy stole.
Nic nie zostało ! dzięki
Nika
Cieszę się, że smakowało :)