Daktyle z boczkiem pieczone to przepyszna przystawka w sam raz na karnawał, ale nie tylko :)
Daktyle z boczkiem pieczone
- 10 daktyli suszonych
- 10 plasterków boczku wędzonego (cieniutkie )
- 0,5 szklanki brandy
Daktyle zalewamy brandy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie zawijamy każdego daktyla w plasterek boczku i pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku aż boczek będzie chrupiący ( ok. 20 minut maks ).
Daktyle można zamienić na śliwki suszone, byle były bez pestek:)
O, fajne! Ja tak robię śliwki:)
na jednych z warsztatów robiliśmy coś takiego nadziewając daktyle jeszcze kawałeczkami chorizo i część takich zawijasków panierując przed smażeniem – pysznie było :)
oj, mnie to musi być pyszna bomba kaloryczna .. ale do wypróbowania :)
ja też robiłam śliwki ..a tym razem daktyle :) mniam !