Wigilia u mnie nie może się odbyć bez tego przepisu ! Zapraszam
Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik.
( zdjęcie wprost z krzeszowickiego rynku )
Pierogi z suską sechlońską znam z Małopolskiego Festiwalu Smaku, gdzie były serwowane i wygrywały kolejne wyróżnienia. Ja dzisiaj serwowałam je na krzeszowickim rynku, w ramach Wigilijnego Spotkania. Zniknęło w ciągu niecałych dwóch godzin .. jedyne 450 sztuk.. i z tego co słyszałam bardzo smakowało :)
Ciasto na pierogi
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki wrzątku
Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto.
Farsz
- suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg
- orzechy włoskie 20 dkg
- orzechy laskowe 10 dkg
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżki cukru brązowego
- 0,25 ml miodu lipowego
- 0, 25 ml ciepłej wody
Miodowa śmietana
- śmietana 18%
- 0,25 ml miodu lipowego
Do ewentualnego przysmażenia
- masło klarowane
Na początek zabieramy się za śliwki, przesypujemy je do miski. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nim śliwki – odstawiamy – ja odstawiłam na całą noc.
Orzechy mielimy i mieszamy z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Odstawiamy.
Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy.
Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz.
Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną.
Smacznego !
*suska sechlońska to śliwka wędzona, możecie ją kupić w sklepach Almy.
Nigdy takich nie jadłam chociaż bywałam na festiwalach pierogów w Krakowie. Następnym razem to właśnie ich skosztuję :)