Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis

Wigilia u mnie nie może się odbyć bez tego przepisu ! Zapraszam

Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik.

 

 

pierogi z suska sechlonska

( zdjęcie wprost z krzeszowickiego rynku ) 

Pierogi z suską sechlońską znam z Małopolskiego Festiwalu Smaku, gdzie były serwowane i wygrywały kolejne wyróżnienia. Ja dzisiaj serwowałam je na krzeszowickim rynku, w ramach Wigilijnego Spotkania. Zniknęło w ciągu niecałych dwóch godzin .. jedyne 450 sztuk.. i z tego co słyszałam bardzo smakowało :) 

Ciasto na pierogi 

  • 1 kg mąki 
  • 3 jajka 
  • 2 szklanki wrzątku 

 

Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto. 

Farsz 

  • suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg 
  • orzechy włoskie 20 dkg 
  • orzechy laskowe 10 dkg 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka mielonych goździków 
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • 0,25 ml miodu lipowego 
  • 0, 25 ml ciepłej wody 

Miodowa śmietana

  • śmietana 18% 
  • 0,25 ml miodu lipowego 

Do ewentualnego przysmażenia

  • masło klarowane 

 

Na początek zabieramy się za śliwki, przesypujemy je do miski. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nim śliwki – odstawiamy – ja odstawiłam na całą noc. 

Orzechy mielimy i mieszamy z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Odstawiamy. 

Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy. 

Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz. 

Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną. 

pierogi z suską sechlońską

Smacznego ! 

 

*suska sechlońska to śliwka wędzona, możecie ją kupić w sklepach Almy.