Pierożki chińskie zrób to sam!

Uwielbiam pierożki, małe delikatne.

Pierożki chińskie, znowu zagościły u nas na stole.

chińskie pierożki jak je zrobić

 

Kilka tygodni temu robiłam chińskie pierożki won ton, teraz ponownie je zrobiłam. Moda, na te pierożki chińskie w Polsce trwa i szczerze bardzo dobrze. Dobrze też, że można je spokojnie zrobić w domu. Wychodzą pyszne i zdecydowanie tańsze niż w zakupione w barze, restauracji. A pomyśleć, że jeszcze czas jakiś temu myślałam, że to takie skomplikowane do zrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie. 

Przepis na ciasto 

  • 300 gram mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki wrzącej wody 
  • szczypta mąki

Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto. 

Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą  i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto. 

Ciasto wałkujemy bardzo cienko. 

Nadzienie 

  • 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 por ( biała część ) 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 białko jajko kurzego 

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy.

Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach np. tu 

Pierożki gotujemy na parze. Koszyk do gotowania na parze ( bambusowy, metalowy) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie.  Do pierożków możemy podać sos sojowy,  z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem wymieszanych. 

Z takiej ilości składników wyszło mi koło 50 niedużych pierożków.

Na zdjęciu poniżej widać jak jeden z pierożków został nadgryziony, nie mogłam się powstrzymać w trakcie robienia zdjęcia.

pierożki chińskie

Smacznego! 

Dodaj komentarz