Camembert na ciepło z miodem, przepis

Camembert na ciepło z miodem.

 

camembert-na-cieplo-przepis

Teraz są takie wieczory, kiedy chcesz poczuć się jak by w restauracji ;) Tak, wychodzicie, wybieracie ulubioną restaurację i idziecie zjeść. Tak, ale nie teraz .. teraz robimy pyszności w domu. Wspieramy też znajome restauracje z bliskiej nam okolicy, oczywiście !

Ale teraz nie o wspieraniu a o prostym, przepysznym przepisie, który powoduje, że czujesz się jak byś był we Francji, daleko daleko stąd na wakacjach.

Camembert na ciepło z miodem

  • 1 duży camembert / może być brie
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mielonego pieprzu z orzechami laskowymi

 

Rozgrzewamy piekarnik do 150 C. Camemberta wyciągamy z pudełeczka i papieru – nie wyrzucamy tych rzeczy ! Camemberta naciąć od góry w kratkę ( można też odciąć górę później- ale my lubimy tą grubą skórkę ). Nałożyć na niego miód – jeśli się da, to dobrze go rozsmarować. Posypujemy pieprzem który miksuję z orzechami laskowymi ( nie musisz dodawać orzechów, jeśli nie lubisz, dodają one tylko delikatnej chrupkości ) .

Wkładamy camemberta do papierka, odkrywamy jego boki i wkładamy do pudełeczka ( u mnie było drewniane ). Wstawiamy ser do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, ma zmięknąć, gdy dotkniesz go palcem, będziesz czuć że jest miększy. Gdy już tak się stanie, podnosimy temperaturę do 180 C i pieczemy z górną grzałką przez 5-10 minut. Ja lubię jak ta skórka od góry jest lekko chrupiąca.

Wyciągamy, podajemy najlepiej z bagietką.

My do tego Camemberta mieliśmy wino z zaprzyjaźnionej Winnicy Zagrabie, spisało się znakomicie !