Beza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis

Beza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis.

 

beza-pavlova-z-owocami

 

Tak, to prawda to prosty przepis, a efekt jest znakomity. Kiedy zaczęłam piec bezy ? Gdy zmieniłam piekarnik na elektryczny, bo wg mnie to podstawa. Piekarnik gazowy nigdy równo się nie nagrzeje, nie rozprowadzi nam tak ciepła. A ciepło przy bezie jest bardzo ważne. Przy bezie należy uważać z temperaturą, gdy będzie za ciepło beza zrobi się brązowa. Będzie za zimno beza nie będzie upieczona.

A co można dodać do bezy ? Oj wszelkie owoce, ale np popcorn i masę karmelową. Możesz zrobić z białek roladę bezową. U mnie dzisiaj kolejny pomysł na bezę Pavlova. Przygotuj poniższe składniki i za 3 godziny maks będziesz mieć piękną i pyszną bezę gotową. A.. bezę możesz upiec dzień, dwa dni wcześniej, pamiętaj tylko żeby nie przechowywać jej w zamkniętym pudełku, ani wilgotnym miejscu. Ja ją zostawiam na papierze do pieczenia, ściągam z papieru w ostatniej chwili.

Beza Pavlova

  • 6 białek + szczypta soli
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • papier do pieczenia + ołówek i mały talerz

 

Masa :

  • 36% śmietana do kremów małe opakowanie
  • 125 gramów serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • borówki + maliny + zielone listki mięty

Włącz piekarnik na 110 C.

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już zrobią się białe dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając . Nasza piana białkowa, będzie gotowa gdy z naszego mieszadła podniesionego  do góry nie będzie spływać piana. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną delikatnie całość mieszamy, dodajemy ocet i znowu delikatnie mieszamy.

Pieczemy bezę

Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia, kładziemy talerzyk ( ja daje taki śniadaniowy ) i delikatnie ołówkiem go obrysowujemy. W granicach koło rozkładamy naszą pianę. Łyżką formujemy z niej w miarę równą bezę, boki najlepiej do góry wyciągać łyżką lub łyżeczką.

beza-przepis

Tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 110 C. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 100 C i suszymy jeszcze 90 minut. Po tym czasie beza jest gotowa. Zostaw ją w piekarniku aby wystygła całkowicie. Wyjęta może opaść, przez co będzie się kruszyć przy przekładaniu na paterę.

Na ostudzoną bezę nakładamy nasz krem, przygotowujemy go ze śmietany 36 i mascarpone. Do wysokiej misy przelej śmietanę i zacznij ubijać powoli dodawaj cukier i nadal ubijaj, gdy śmietana będzie już prawie ubita zacznij po łyżce dodawać mascarpone. Gdy całość się połączy masa jest gotowa.

Dekorujemy bezę

Przekładamy masę na naszą bezę, nakładamy owoce – u mnie borówki i maliny. Ty możesz nałożyć inne ulubione owoce, dobrze by nie miały dużo soku, bo to nie będzie ładnie na bezie wyglądać.

 

I co to było takie trudne ? Nie, a teraz smacznego !