Camembert zapiekany.
Jakiś czas temu robiłam podobny ser, ale nie załapał się do zdjęcia …
A wczoraj gdy za oknem śnieg prószył, zapragnęłam czegoś ciepłego, niedużego i pachnącego. Kroki skierowałam do kuchni, do lodówki i wyjęłam z niej ser camembert bez żadnych dodatków a potem po kolei wyciągałam z różnych półek i szuflad przychodzące mi na myśl składniki i tak powstał ser camembert zapiekany z sosem orzechowo balsamicznym.
Składniki dla 2 osób
- 2 sery camembert naturalne
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 2 ząbki czosnku posiekane drobno
- 2 krople octu balsamicznego
Sery wyjąć z pudełeczka, ułożyć w formie na folii aluminiowej i porządnie po nakłuwać widelcem od góry. Oliwę, miód oraz orzechy, czosnek i ocet porządnie wymieszać. Delikatnie łyżeczka, po łyżeczce nakładać na sery, tak żeby cała mieszanka z nich nie spłynęła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż ser będzie miękki. Podawać natychmiast.
Zjedliśmy sery, grzecznie wylizaliśmy sos i padło pytanie .. a czemu ten ser był taki mały .. nie ma takich o średnicy 50 cm ?? .. hmm… szkoda :)
Miłego dnia .. smacznego i ciepłego :)