Chilli con carne, proste i szybkie danie

Chilli con carne.

chilli_con_carne

 

Chili con carne , to szybkie w przygotowaniu i pyszne danie ! To danie kuchni teksańskiej, złożone jest z mięsa mielonego, chili, sosu pomidorowego, przypraw, kukurydzy czy fasoli.

Ja chilli uwielbiam, to taki typowy domowy comfort food zrobiony w dużym garnku, tak aby na pewno dla wszystkich starczyło. Takie danie jednogarnkowe, pyszne, pachnące. Dla osób wege można usunąć mięso z przepisu i zrobić pyszne chilli sin carne czyli danie z fasolą

 

Chilli con carne

( tu porcja dla 5 osób )

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 laski selera naciowego
  • 1/ 2 chili czerwonego ostrego
  • 1 puszka fasoli ( u mnie tym razem czarna, ale czerwona też będzie super )
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,9 litra sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • olej
  • zielone ( może to być kolendra : ) lub zielona pietruszka )

Na początku przygotujmy wszystko :

cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, seler naciowy kroimy w małe kawałeczki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Odlewamy z zalewy kukurydzę oraz fasolę.

W garnku ( lub dużej głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy i czosnek, chili oraz oregano, kumin całość przesmażamy. Po około 3 minutach dodajemy mięso i całość dokładanie mieszamy i smażymy.

Po jakiś 8-10 minutach dodajemy sos pomidorowy, szczyptę cukru, paprykę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Dusimy całość przez około 10 minut, dodajemy kukurydzę, fasolę i dusimy przez jeszcze chwilę, dokładnie całość mieszając.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe, ale szczerze na zimno też mi smakuje : ) posypujemy zieloną kolendrą lub pietruszką, jeśli wyjdzie za ostre możesz na górę dodać łyżkę śmietany.

Możemy podawać z ryżem, tortillą, czy tak jak ja z nachosami.

ps. ta miseczka na zdjęciu, to co na sam koniec zostało w wielkim garze : ) – tak zniknął szybko, że nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcie :)

 

Jedna myśl na temat “Chilli con carne, proste i szybkie danie

Dodaj komentarz