Chilli con carne.
Chili con carne , to szybkie w przygotowaniu i pyszne danie ! To danie kuchni teksańskiej, złożone jest z mięsa mielonego, chili, sosu pomidorowego, przypraw, kukurydzy czy fasoli.
Ja chilli uwielbiam, to taki typowy domowy comfort food zrobiony w dużym garnku, tak aby na pewno dla wszystkich starczyło. Takie danie jednogarnkowe, pyszne, pachnące. Dla osób wege można usunąć mięso z przepisu i zrobić pyszne chilli sin carne czyli danie z fasolą
Chilli con carne
( tu porcja dla 5 osób )
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 laski selera naciowego
- 1/ 2 chili czerwonego ostrego
- 1 puszka fasoli ( u mnie tym razem czarna, ale czerwona też będzie super )
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,9 litra sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- olej
- zielone ( może to być kolendra : ) lub zielona pietruszka )
Na początku przygotujmy wszystko :
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, seler naciowy kroimy w małe kawałeczki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Odlewamy z zalewy kukurydzę oraz fasolę.
W garnku ( lub dużej głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler naciowy i czosnek, chili oraz oregano, kumin całość przesmażamy. Po około 3 minutach dodajemy mięso i całość dokładanie mieszamy i smażymy.
Po jakiś 8-10 minutach dodajemy sos pomidorowy, szczyptę cukru, paprykę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Dusimy całość przez około 10 minut, dodajemy kukurydzę, fasolę i dusimy przez jeszcze chwilę, dokładnie całość mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe, ale szczerze na zimno też mi smakuje : ) posypujemy zieloną kolendrą lub pietruszką, jeśli wyjdzie za ostre możesz na górę dodać łyżkę śmietany.
Możemy podawać z ryżem, tortillą, czy tak jak ja z nachosami.
ps. ta miseczka na zdjęciu, to co na sam koniec zostało w wielkim garze : ) – tak zniknął szybko, że nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcie :)
Bardzo lubię dania na ostro