Kurczak z papryka i orzechami.
Kocham wszelkie książki kucharskie, gazety. Uwielbiam usiąść z herbatą wieczorem i przeglądać, szukać inspiracji na kolejny obiad na przykład. I tak też było z tym daniem, znalazłam część w jednym przepisie, drugą część w innym. Połączyłam i wyszedł przepyszny obiad. Naprawdę polecam, chwilę zajmuje smażenie kurczaka, ale jest tego warte. Ja wybrałam udka z kurczaka, zdecydowanie bardziej je wolę niż piersi, są smaczniejsze. Jutro rodzina do tego doda ryż lub makaron ryżowy i będą mieć wspaniały obiad. Już im zazdroszczę ;)
Przepis
Kurczak z papryką i orzechami
- 0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
- 2 białka
- szklanka mąki kukurydzianej
- sól
- 2 łyżki sosu hoisin
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- papryka czerwona
- zielona papryka
- olej
- woreczek strunowy
- + ryż lub makaron ryżowy do podania
Na początek kroimy udka z kurczaka w kostkę. Paprykę też kroimy w kostkę – odstawiamy na bok.
Solimy mięso z kurczaka.
W miseczce lekko ubijamy białka. Mięso moczymy w białku.
Do torebki wsypujemy połowę mąki i wkładamy 1/ 3 naszego kurczaka, zamykamy torebkę i potrząsamy dokładnie, tak aby nasz kurczak obkleił się mąką.
Wyciągamy kurczaka odkładamy na talerz. Z resztą kurczaka postępujemy tak samo.
Gdy już mamy całe kurczaka gotowego, w głębokiej patelni, czy w garnku rozgrzewamy olej – tak żeby był na 4 -5 cm głęboki. Smażymy w nim partiami kurczaka, aż będzie lekko brązowy. Brązowy i chrupiący. Wyciągamy z oleju, na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy usmażymy kurczaka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki świeżego oleju i na nim przesmażamy paprykę wraz z orzechami. Po około 3 minutach dodajemy sos hoisin oraz sos sojowy i wodę i dokładnie mieszamy z papryką. Smażymy wspólnie przez kolejną minutę, dodajemy kurczaka i gotowe !
Oj, szczerze musiałam się dzisiaj powstrzymywać aby rodzinie nie zjeść ich jutrzejszego obiadu. Dlatego na zdjęciu nie ma ryżu ani makaronu – to ugotują jutro.
Takie proste z nutą Azji obiady lubię.