Chleb na drożdżach codzienny w foremce.
Chleb na drożdżach codzienny, czemu taka nazwa ? Od kilku tygodni jemy tylko ten chleb, usiłowałam zmienić na kupny w piekarni.
Kupiłam, ale rodzina zapytała a ten codzienny to kiedy zrobisz ? No i cóż było robić trzeba było chleb z piekarni wstawić do zamrażarki.
Na całe szczęście ten chleb jest prosty w przygotowaniu. Dlaczego ? bo całą w sumie pracę wykonuje mikser . No to zaczynamy
Chleb na drożdżach codzienny w foremce
( na 2 chleby – chcesz jeden wszystkie składniki podziel przez pół )
- 20 gram drożdży
- 1200 gram mąki
- 600 ml wody ledwo ciepłej
- 1 łyżka soli
- zioła – jakie lubisz * około 2 łyżek
- 1 łyżeczka cukru
Bierzemy miseczkę i wkruszamy do niej drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy 0,5 szklanki letniej wody, mieszamy. Miseczkę stawiamy na kubku z gorącą wodą to przyspieszy pracę drożdży.
Po około 10 minutach gdy drożdże urosną, do misy miksera wlewamy letnią wodą i dodajemy mąkę, zaczyn, sól, zioła i dajemy popracować mikserowi. Przygotowujemy dwie formy i wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy mikser już połączy wszystkie składniki w jedną całość, wyciągamy ciasto. Przekładamy na blat lekko podsypany mąką i wyrabiamy na jednolite ciasto, kilka ruchów i gotowe.
Dzielimy ciasto na dwie części, formujemy dwa podłużne wałki i każdy wkładamy do foremki.
Foremki odstawiamy z ciastem do wyrośnięcia na około 2 godziny do zimnego piekarnika.
Wyciągamy formy z piekarnika ( chleb nam urośnie i wypełni formę ). Włączamy piekarnik na 200 C, gdy się zagrzeje wkładamy chleby na środkową półkę, pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb z formy, odklejamy papier i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy chleb i ustawiamy na kratce do wystygnięcia.
Ja chleby przechowuję w zimnym piekarniku przez kolejne dni, przeważnie maks 2 ;)
* zioła – dodaj takie jakie lubisz . U mnie króluje czarnuszka, cebula suszona, pestki dyni, czosnek niedźwiedzi suszoy, suszone pomidory .. co mi pod rękę danego dnia wpadnie ;) aczkolwiek ziół tajskich nie dodałam wczoraj :)
Pyszny chlebek! Polecam