Chleb na sodzie

O takim chlebie na sodzie wielokrotnie czytałam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i zrobiłam ten chleb, ale z dodatkami smakowymi. Dodatki to  olej kujawski z czosnkiem, suszone pomidory oraz żółty ser i zioła.Jest fajny do odrywania.

 

Chleb na sodzie
Chleb na sodzie

Chleb na sodzie

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki razowej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 40 dkg masła
  • 300 ml maślanki
  • 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka oregano
  • 10 dkg żółtego sera pokrojonego w kosteczkę

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia wraz z sodą oczyszczoną. Masło rozcieramy z mąką palcami tak, aby powstało coś w rodzaju kruszonki, dodajemy maślankę oraz pokrojone pomidory i oregano, oraz żółty ser i wyrabiamy wszystko łyżką.

Na oprószony mąką stół / blat wyciągamy ciasto i krótko zagniatamy. Robimy kulkę z ciasta, nacinamy na górze krzyż ostrym nożem.

Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika na 45- 50 minut. Chleb będzie gotowy jeśli go podniesiemy i od dołu postukamy usłyszymy głuchy odgłos.

 

Chleb na sodzie
Chleb na sodzie

U nas chleb został porwany rękami na kawałeczki i moczony w oleju z czosnkiem zniknął w ciągu chwili.

Boje się, że jeśli chleb za długo by postał mógłby bardzo stwardnieć… więc polecamy go do zjedzenia od razu po upieczeniu :)

 

Ten przepis bierze udział w akcji ” Odkryj Kujawski ze smakiem” , bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu „ZPierwszegoTloczenia.pl„, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

3 myśli na temat “Chleb na sodzie

  1. Mniam, musi być smaczny !:)
    Widzę, ze do konkursu przygotowany ,super !:)
    Proszę nie zapomnij o przysłaniu linków na mój email podany przy konkursowej notce
    Pozdrowienia serdeczne! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.