Malibu domowe

Malibu, drink ten kojarzy mi się z młodością ;) czyli dawno, dawno temu .. pijałam ten drink pod koniec liceum. Teraz zdarza mi się go pić bardzo rzadko, ale jako, że orzechy kokosowe w domu zagościły .. postanowiłam przypomnieć sobie tamten smak. Oczywiście wyszedł inny, ale równie dobry.

Malibu domowe
Malibu domowe

Malibu

  • 1 orzech kokosowy
  • 0,5 litra wódki
  • 1 puszka mleka kokosowego

 

Malibu domowe
Malibu domowe

Orzech rozłupać, wybrać z niego miąższ i bardzo drobno zmiksować. Ja zrobiłam to tak jak tu. Wiórki przełożyć do słoika i zalać 250 ml wódki. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki ( u mnie stał 7 dni).  Po tym okresie przełożyć wiórki na sitko i odcedzić je dokładnie do miski, ja dolałam trochę wódki i dokładnie ją odsączyłam przez sitko wraz ze smakiem wiórek. Do płynu dodać mleko kokosowe, 250 ml wódki i dokładnie wymieszać. Przelać całość do butelki wymieszać. Odstawić na 24 h i pić z lodem lub schłodzone.

8 myśli na temat “Malibu domowe

  1. Ze świeżego kokosa musi smakować niesamowicie :) Ja też ostatnio robiłam, ale niestety z gotowych wiórów kokosowych, a oprócz mleka kokosowego dodałam też skondensowane.

  2. oj, to fakt pyszne jest :) a z mlekiem skondensowanym nie robiłam – muszę wypróbować :)

  3. Ulcik, co to w ogóle znaczy „dawno, dawno temu”? No już nie podkreślaj tak upływu czasu, bo płakać mi się chce!
    A malibu na pewno pyszne, zapisuję do zrobienia, jak się pojawi tani i świeży kokos:-)))

Możliwość komentowania jest wyłączona.