Chleb genialny w swej prostocie

Kilkanaście dni temu zobaczyłam na blogu Lazy in the kitchen niesamowity chleb, tak prosty, że aż się zdziwiłam ;). Codziennie rano mówiłam sobie, że znowu zapomniałam o chlebie wieczorem, aż wczoraj przypomniałam sobie wieczorem :) i zrobiłam wszystko jak należy.

chleb prosty

A teraz przepis ( kopiuję w całości, bo tak też go robiłam) :

Chleb pszenny

  • 500 g mąki pszennej typ 55
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli ( można troszkę więcej )
  • około 300 ml ciepłej wody ( 30 – 35 °C )
  1. W misce wymieszaj pokruszone drożdże z ciepłą wodą i 100 g mąki. Rozdrobnij wszystkie grudki, przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na całą noc*.
  2. Na drugi dzień pozostałą mąkę wymieszaj z drożdżowym zaczynem, dodaj sól i ewentualnie odrobinę ciepłej wody, jeśli ciasto będzie zbyt twarde.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż pokażą się pierwsze pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być sprężyste i dość gładkie. Uformuj kulę i pozostaw pod przykryciem na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Przełóż ciasto na posypany mąką blat, zagniataj kilka minut** i uformuj bochenek. Możesz również podzielić ciasto na mniejsze porcje – zrobić małe chlebki lub bułeczki.
  5. Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i poczekaj kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  6. Natnij, według własnego gustu, skórkę ostrym nożykiem lub żyletką i wstaw do piekarnika na 50 – 60 minut, mniejsze chlebki na około pół godziny. Piecz do momentu, aż skórka będzie miała ładny złoty kolor. Powodzenia i smacznego!

* Ja nagrzałam piekarnik do 50°C przez 5 minut i tam umieściam miskę z zaczynem

** Ciasto najlepiej zagniatać zawijając brzegi do środka,pod spód – wtedy wierzch będzie gładki.

Dodatkowo, przed upieczeniem: możesz posypać wierzch chleba ziarnami sezamu, słonecznika, makiem czy orzechami – według upodobania :)

Mój chleb piekłam na kamieniu do pizzy.

Chleb ma chrupiącą skórkę, pyszny pszenny środek z dziurkami. Genialny !

I jedyne co usłyszałam od mojej Rodziny to, rób Matka, rób taki powinien być domowy chleb :). Dzisiejszy chleb już znikł, następny już się robi.

chleb pszenny krojony nożem z Makro

22 myśli na temat “Chleb genialny w swej prostocie

  1. Bardzo się cieszę i pozdrawiam :) A jeszcze lepszy, moim zdaniem, jest ten 18 godzinny – też na moim blogu. Zapraszam :)

  2. Ja piekę chlebek bardzo szybko, kupuję w Lidlu gotową mieszankę do wypieku chleba, dostępną w kilku wersjach, ja lubię tą ze słonecznikiem, dodaję wodę, wyrabiam ciasto , zostawiam do wyrośnięcia i piekę, szybko i pysznie.

  3. Uluś świetny przepis :) i piękny nowy wygląd bloga – jak dla mnie bardzo na plus przejście na wordpress…aż się zaczęłam zastanawiać ;)

  4. A ja mam pytanie, bo nie zrozumiałam, umieściłaś zaczyn z mąką na 5 minut w piekarniku nagrzanym do 50stopni? czy Nagrzałaś piekarnik w pięć minut i całą noc tam stał zaczyn?

Możliwość komentowania jest wyłączona.