W piątek dostałam do testów Ceramiczny Garnek Rodzinny od firmy Delimano. Nigdy wcześniej nie miałam nic do czynienia z garnkami, patelniami ceramicznymi, oprócz oglądania ich w sklepie. Aż tu przyszedł ten garnek i ja się w nim zakochałam.
Zrobiłam szybki makaron dla dzieci i ich znajomych w piątek.
A dzisiaj przygotowałam szybkie roladki, całe 2 sztuki po jednej dla mnie i mojej Mamy.
Roladki ze schabu
- 2 plastry schabu lekko rozbite
- 2 łyżeczki musztardy z płatkami wędzonej papryki Kamis
- 2 plasterki wędzonego boczku
- 2 plastry żółtego sera
- 2 wykałaczki
- 1 duża cebula pokrojona drobno
- 1 ząbek czosnku pokrojony drobno
- 100 ml śmietany 30% + 3 łyżki wody
- kilka listków estragonu
- 2 listki bazylii
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki oleju
Schab rozbić delikatnie, aby utworzyć z plastra jak najdłuższy plasterek. Na plasterek dajemy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy z jednej strony, na to kładziemy boczek, ser żółty i zwijamy roladkę i spinamy wykałaczką. W miseczce rozbijamy jajko i w nim obtaczamy roladkę i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy szybciutko roladki. Zdejmujemy je z patelni a na patelnię dajemy cebulę i czosnek oraz śmietanę z wodą mieszamy i po chwili wkładamy roladki, dodajemy zioła. Zakrywamy pokrywką. Co kilka minut delikatnie przewracamy roladki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość robiłam ok. 30 minut, więc naprawdę szybko. A danie pyszne.
Do roladek można podać ziemniaki i sałatkę z pomidorów np. wraz z sosem z duszenia.
Pyszny obiad !
Wiem, nie wyglądają na zdjęciu najlepiej.. ale naprawdę były znakomite.
A patelnia spisała się na medal, jako, że cały sos został zjedzony patelnię umyłam raz dwa, nic do niej nie przywarło. I już czeka na kolejne gotowanie.
Oj, to by mi smakowało :)
Pyszne,idealne na obiad,dobrze że kupiłam u Lidlu schab i śmietanę 30% więc wypróbuję przepis bo wygląda pysznie.
:)
Mam go i już za chwilę nie zawaham się go użyć… kupiłam piękną kapuchę i będę robić gołąbki…
A garnki i patelnie Delimano są cudowne i ja się w nich zakochałam ponad rok temu. Mam ich już sporo i uwielbiam w nich gotować. Patelnie wszystkie inne już znalazły swoje miejsce na śmietniku (została mi tylko teflonowa do naleśników, bo prawie jak nowa). A grillowa jest debeściarska :-)
Roladki wyglądają mega pysznie :-)
dziękuję:)
chyba znalazłam miejsce idealne. stale mam problem co zrobić na obiad, a od niedawna zastanawiam się nad ceramiczną patelnią:) możesz coś więcej o niej napisać? faktycznie bez tłuszczu można gotować? czy raczej bez tłuszczu, ale z sosami?:)pozdrawiam i obiecuję zaglądać:)