Chleb z suszonymi pomidorami czyli wspomnienie imprezy, którą dane mi było od strony gastronomicznej przygotować w części ;)
A jedną z potraw, którą przygotowałam był chleb wg Olgi.
Tym razem wystąpi w rodzaju placka z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem oraz rozmarynem.
Kopiuje przepis od Olgi z moimi zmianami:
- 1000 g mąki pszennej o symbolu 550
- 150 ml oleju ( dałam olej spod suszonych pomidorów domowych)
- 2 cebule
- 1 garść oliwek zielonych
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- około 700 ml wody
- 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
Mąkę wyrabiam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą. Ciasto przykrywam i odstawiam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie tnę cebulę i czosnek w bardzo drobne pół plasterki i smażę na 2 łyżkach masła. Gdy się zrumieni przekładam ja na talerz i uzupełniam oliwkami i pomidorami. Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą i oliwkami. Formuję wałek, przecinam go na pół i zawijam dwie części wokół siebie. Wkładam do dużej blachy, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam do ponownego rośnięcia na 40 minut. Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.