Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami czyli wspomnienie imprezy, którą dane mi było od strony gastronomicznej przygotować w części ;)

A jedną z potraw, którą przygotowałam był chleb wg Olgi.

Tym razem wystąpi w rodzaju placka z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem oraz rozmarynem.

Chleb z suszonymi pomidorami

 
Kopiuje przepis od Olgi z moimi zmianami:

  • 1000 g mąki pszennej o symbolu 550
  • 150 ml oleju ( dałam olej spod suszonych pomidorów domowych)
  • 2 cebule
  • 1 garść oliwek zielonych
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • około 700 ml wody
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku

Mąkę wyrabiam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą. Ciasto przykrywam i odstawiam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie tnę cebulę i czosnek w bardzo drobne pół plasterki i smażę na 2 łyżkach masła. Gdy się zrumieni przekładam ja na talerz i uzupełniam oliwkami i pomidorami. Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą i oliwkami. Formuję wałek, przecinam go na pół i zawijam dwie części wokół siebie. Wkładam do dużej blachy, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam do ponownego rośnięcia na 40 minut. Piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.