Chutney z moreli.
Chutney z moreli, co to takiego zapytasz ? A ja już spieszę z odpowiedzią słodko-słony sos do mięsa. Mięsa np z grilla, ale na kanapce z kozim serem też się dobrze spisze. Przygotowałam go wczoraj na grilla i gościom bardzo smakował, więc żeby nie zapomnieć już go tu zapisuje.
Chutney z moreli
- 0,5 kg moreli
- 2 łyżki cukru / erytrolu
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
Morele płuczemy i wyciągam z nich pestkę. Kroimy z mniejsze kawałki. Na patelnię przekładamy morele dodajemy łyżkę wody i cukier i dusimy pod przykryciem. Gdy morele już będą miękkie i uduszone, przekładamy je do miski. ( Uwaga ! jeśli morele nie są słodkie, tak jak byś chciał dosłodź je – takie będą lepsze ) . Patelnię wycieramy i rozgrzewamy na niej olej rzepakowy 2 łyżki + 1 łyżkę masła. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki dodajemy na patelnię, podsmażamy przez około 3 minuty, dodajemy morele i razem dusimy przez około 5 minut aż wszystko się połączy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe !
Możemy chutney z moreli zapakować do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia. I pomyśl za oknem mróz i śnieg a Ty otwierasz taki słoiczek :) Mrrrr..