Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym.
Proste drożdżówki – czy to możliwe ? Pewnie, chwila na wyrabianie ciasta, chwila na wyrośnięcie, przygotowanie i już : ) Oj, żeby to było takie proste, u mnie jest bo używam Speedcooka ( polska wersja Thermomixa i innych temu podobnych ) . Tu podam przepis i na normalne tradycyjne ciasto i na to w robocie.
A przy okazji cały czas zadziwia mnie obserwowanie na grupach na fb jak ludzie dużo gotują w Thermomixie i temu podobnych urządzeniach, a dlaczego ? Bo ja swojego Speedcooka odkrywa ponownie po 10 latach ;) – tak stał pod blatem i czekał na lepsze czasy. Nie gotuje w nim nie wiadomo czego i ile, ale do ciasta drożdżowego jest genialny o !
Całe ciasto w nim to maks 7 minut .. no to ręcznie tak dobrze nie ma.
Ale wróćmy do przepisu – jako nadzienia, możesz użyć wszelkich warzyw i mięs jakie masz w lodówce i które już powoli kończą swój żywot ;) Tak było u mnie z papryką i pieczarkami. Pieczarki nawet przesmażyłam dzień wcześniej z cebulą i pieprzem i czekały w lodówce na swój moment.
No to co przepis ?
Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym
- 500 gram mąki pszennej
- 10 gram drożdży ( u mnie świeże )
- 200 ml mleka
- 100 ml wody letniej
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól – łyżeczka
- cukier – pół łyżeczki
- papryka słodka, oregano po 1 łyżce, dodadzą naszemu ciastu smaku
- 2 łyżki sosu paprykowego – a jak nie masz może być pomidorowy lub ketchup
- jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek
- cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona
- 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki
- 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki
- 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem.
- Garść świeżego szpinaku
Wersja normalna
Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami mąki oraz wodą. Ja odstawiam na kubek z gorącą wodą, gorąca para ogrzewa nasze drożdże i szybciej pracują. Po około 5 minutach przelewam całość do misy robota i dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Jeśli robisz to ręcznie – wszystko przełóż na stolnicę i wyrób ręcznie. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia – ja znowu miskę stawiam na kubku z gorącą wodą. Całość rośnie około 30 minut.
Wersja Speedcook
Do naczynia włożyć drożdże dodać cukier i wodą – podgrzać do 50C i obroty 2. Potem dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 4 minuty w programie 10C. Ciasto jest gotowe: )
A teraz wspólnie :)
Czyli wyciągamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je sosem.
Na cieście układamy na dłuższym boku nasze nadzienie.
Całość zwijamy w rulon. Kroimy na małe kawałki – takie 2 – 3 centymetrowe.
Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia na nim koło siebie układamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem. Delikatnie, żeby nie wypadło nam nadzienie ;) Jak już ułożymy wszystkie kawałki, do miseczki wbijamy jajko dodajemy łyżkę mleka – dokładnie mieszamy i tym smarujemy nasze proste drożdżówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 C i piecz w nim drożdżówki przez maks 40 minut. Tak aby ciasto było upieczone, ale miękkie – nie chcemy twardych drożdżówek :)
Możesz je kolejnego dnia zapakować dziecku do szkoły, sobie do lunchboxa .. jak przetrwają noc i nie znikną z piekarnika, bo są pyszne.
Te drożdżówki to absolutny hit! Mega niebanalne danie, czegoś podobnego nigdy nie jadłam, na pewno zrobię jeszcze nie raz, bo i domownicy zadowoleni :) Zdecydowanie nowość :)