Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym

Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym.

proste_drozdzowki_zero_waste

Proste drożdżówki – czy to możliwe ? Pewnie, chwila na wyrabianie ciasta, chwila na wyrośnięcie, przygotowanie i już : ) Oj, żeby to było takie proste, u mnie jest bo używam Speedcooka ( polska wersja Thermomixa i innych temu podobnych ) . Tu podam przepis i na normalne tradycyjne ciasto i na to w robocie.

A przy okazji cały czas zadziwia mnie obserwowanie na grupach na fb jak ludzie dużo gotują w Thermomixie i temu podobnych urządzeniach, a dlaczego ? Bo ja swojego Speedcooka odkrywa ponownie po 10 latach ;) – tak stał pod blatem i czekał na lepsze czasy. Nie gotuje w nim nie wiadomo czego i ile, ale do ciasta drożdżowego jest genialny o !

Całe ciasto w nim to maks 7 minut .. no to ręcznie tak dobrze nie ma.

Ale wróćmy do przepisu – jako nadzienia, możesz użyć wszelkich warzyw i mięs jakie masz w lodówce i które już powoli kończą swój żywot ;) Tak było u mnie z papryką i pieczarkami. Pieczarki nawet przesmażyłam dzień wcześniej z cebulą i pieprzem i czekały w lodówce na swój moment.

No to co przepis ?

Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 

  • 500 gram mąki pszennej
  • 10 gram drożdży ( u mnie świeże )
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody letniej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól – łyżeczka
  • cukier – pół łyżeczki
  • papryka słodka, oregano  po 1 łyżce, dodadzą naszemu ciastu smaku
  • 2 łyżki sosu paprykowego – a jak nie masz może być pomidorowy lub ketchup
  • jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek
  • cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona
  • 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki
  • 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki
  • 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem.
  • Garść świeżego szpinaku

 

Wersja normalna

Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami mąki oraz wodą. Ja odstawiam na kubek z gorącą wodą, gorąca para ogrzewa nasze drożdże i szybciej pracują. Po około 5 minutach przelewam całość do misy robota i dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Jeśli robisz to ręcznie – wszystko przełóż na stolnicę i wyrób ręcznie.  Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia – ja znowu miskę stawiam na kubku z gorącą wodą. Całość rośnie około 30 minut.

 

Wersja Speedcook

Do naczynia włożyć drożdże dodać cukier i wodą – podgrzać do 50C i obroty 2. Potem dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 4 minuty w programie 10C.  Ciasto jest gotowe: )

 

A teraz wspólnie :)

Czyli wyciągamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je sosem.

Na cieście układamy na dłuższym boku nasze nadzienie.

proste_drozdzowki

Całość zwijamy w rulon. Kroimy na małe kawałki – takie 2 – 3 centymetrowe.

Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia na nim koło siebie układamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem. Delikatnie, żeby nie wypadło nam nadzienie ;) Jak już ułożymy wszystkie kawałki, do miseczki wbijamy jajko dodajemy łyżkę mleka – dokładnie mieszamy i tym smarujemy nasze proste drożdżówki.

Piekarnik rozgrzej do 180 C i piecz w nim drożdżówki przez maks 40 minut. Tak aby ciasto było upieczone, ale miękkie – nie chcemy twardych drożdżówek :)

odrywane_drozdzowki_do_pracy

 

Możesz je kolejnego dnia zapakować dziecku do szkoły, sobie do lunchboxa .. jak przetrwają noc i nie znikną z piekarnika, bo są pyszne.

Dodaj komentarz