Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak powstał pomysł na to ciasto.
Ciasto czekoladowe z gruszkami, prosty przepis.
Zimna to była sobota, chłód wiał równo z pola i deszcz zacinał. Ostatnie gruszki leżały na stole i aż prosiły się, żeby je jakoś wykorzystać. Zrobiłam mus gruszkowy z pieprzem na zimę w słoiczkach. Aż się prosiło by ogrzać dom za pomocą piekarnika i zapachu świeżo pieczonego ciasta i tak powstało to ciasto, na szybko, na już i aby w kilka chwil było i pachniało na cały dom. Część dostali przyjaciele, którzy pojawili się na chwilę, resztę rodzina zjadła na tyle szybko, że musiałam zrobić kolejne żeby było do zdjęć ;) I udało mi się je zabrać do pracy : )
Ciasto czekoladowe z gruszkami
- 4 jajka ( większe )
- 5 gruszek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
- + 1 łyżka oleju i tarta bułka do formy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy pozostałe składnik ( prócz gruszek ) i wszystko razem porządnie miksujemy.
Formę u mnie 22 cm smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą.
Do formy przelewamy ciasto. Gruszek nie obierałam, tylko umyłam, łyżką do robienia kulek z melona wyciągnęłam delikatnie od spodu gruszek gniazda nasienne ( zrób to delikatnie żeby nie wyciągnąć ogonków od gruszek ). Włóż gruszki w ciasto, wstaw ciasto do piekarnika piecz 60 minut z grzaniem od dołu, ustawiając ciasto na środkowej półce. Możesz wbijając patyczek w ciasto sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Smacznego !
ps. ten piękny rant ;) to nie orzechy a tarta bułka, która fajnie chrupie