Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad

Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą !

ciasto-francuskie-z-kapusta

 

 

Pewnej niedzieli przyszła pora na obiad, a ja jakoś nie miałam inwencji twórczej, co by tu zrobić. Otworzyłam lodówkę, zrobiłam przegląd i znalazłam ciasto francuskie i mięso mielone. Hmmm. co by tu zrobić. Pierwsza myśl to zrobić coś zawijanego z ciasta na słodko, na deser, a z mięsa jakiś sos. Ale wtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik. I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ grunt to zadowolona rodzina.

 

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju
  • ew. pasta paprykowa ( można zastąpić chili )
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka
  • czarnuszka

 

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek również obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek. Kapustę kiszoną pokroiłam nożem na krótsze kawałki. Mięso mielone dodałam do cebuli i czosnku i razem podsmażyłam. Później dodałam kapustę, wszystko razem wymieszałam i dusiłam przez około 4 minuty.

Włączyłam piekarnik na 180 C. Na formie do pieczenia rozwinęłam ciasto francuskie i na jego środku ułożyłam pasek z kapusty i mięsa. Na farszu położyłam też łyżkę ostrej pasty paprykowej i rozsmarowałam ją. Chodziło mi o to, żeby dodać odrobinę ostrości całemu daniu.

Zamiast zawinąć całość w rulon, z każdej strony kapusty z ciasta zrobiłam paski i nimi na przemiana zakryłam farsz.

Ciasto tak przygotowane posmarowałam jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypałam czarnuszką.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut, do zazłocenia się ciasta.

 

Dodaj komentarz