Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą !
Pewnej niedzieli przyszła pora na obiad, a ja jakoś nie miałam inwencji twórczej, co by tu zrobić. Otworzyłam lodówkę, zrobiłam przegląd i znalazłam ciasto francuskie i mięso mielone. Hmmm. co by tu zrobić. Pierwsza myśl to zrobić coś zawijanego z ciasta na słodko, na deser, a z mięsa jakiś sos. Ale wtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik. I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ grunt to zadowolona rodzina.
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dkg kiszonej kapusty
- 30 dkg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
- ew. pasta paprykowa ( można zastąpić chili )
- 1 jajko + 1 łyżeczka mleka
- czarnuszka
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek również obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek. Kapustę kiszoną pokroiłam nożem na krótsze kawałki. Mięso mielone dodałam do cebuli i czosnku i razem podsmażyłam. Później dodałam kapustę, wszystko razem wymieszałam i dusiłam przez około 4 minuty.
Włączyłam piekarnik na 180 C. Na formie do pieczenia rozwinęłam ciasto francuskie i na jego środku ułożyłam pasek z kapusty i mięsa. Na farszu położyłam też łyżkę ostrej pasty paprykowej i rozsmarowałam ją. Chodziło mi o to, żeby dodać odrobinę ostrości całemu daniu.
Zamiast zawinąć całość w rulon, z każdej strony kapusty z ciasta zrobiłam paski i nimi na przemiana zakryłam farsz.
Ciasto tak przygotowane posmarowałam jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypałam czarnuszką.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut, do zazłocenia się ciasta.