Uwielbiam boczniaki, fakt najchętniej smażone, ale tym razem zrobiłam z nich zupę !
Zupa z boczniakami.
Tak jak już wspomniałam uwielbiam boczniaki, fakt najchętniej smażone i panierowane. Tym razem wykorzystałam je inaczej, a okazały się być równie smaczne. Tak, więc szczerze Wam tą zupę polecam. Prosta i łatwa w przygotowaniu.
Zupa z boczniakami
- 25 dkg boczniaków
- 25 dkg włoszczyzny mrożonej
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- pieprz / sól do smaku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1/2 łyżeczka chili
- woda
Do garnka wlałam wodę dodałam przyprawy i włoszczyznę i zagotowałam. Boczniaki opłukałam i pokroiłam w paseczki. Ponieważ zupa w garnku się zagotowała dodałam boczniaki i ponownie całość gotowałam kilka minut. Na koniec gdy boczniaki zmiękły dodałam pastę paprykową oraz musztardę. Na koniec całość doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowe. Podałam zupę posypaną świeżo mielonym pieprzem.