Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

Proste i pyszne danie. Zrób a je pokochasz.

Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

 

 

 

 

Te pierogi robi się w kilka minut, nie ma zabawy z mąką, wałkowaniem. Znasz te sytuacje gdy dzwonią goście, że już są w drodze .. a Ty przerażenie, co ja dam im do jedzenia ? I wtedy przypomnij sobie ten przepis : ). Ponieważ składniki możesz mieć zawsze w lodówce, to przygotowanie będzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis.

 

Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

  • 0,5 kg mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • opakowanie sera feta
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C  ( góra i dół )

Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej. Na patelnię wrzucamy szpinak, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach gdy woda się podgrzeje szpinak zacznie się rozmrażać. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do szpinaku. Ponieważ szpinak bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać.

szpinak-feta

Na formie do pieczenia rozkłądamy papier do pieczenia, układamy pierogi, zachowaj odstęp pierogi lekko zwiększą objętość. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką.

pierogi-z-ciasta-francuskiego

Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : )

Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy

 

Smacznego !

 

ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : )