Proste i pyszne danie. Zrób a je pokochasz.
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego
Te pierogi robi się w kilka minut, nie ma zabawy z mąką, wałkowaniem. Znasz te sytuacje gdy dzwonią goście, że już są w drodze .. a Ty przerażenie, co ja dam im do jedzenia ? I wtedy przypomnij sobie ten przepis : ). Ponieważ składniki możesz mieć zawsze w lodówce, to przygotowanie będzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis.
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego
- 0,5 kg mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- opakowanie sera feta
- ciasto francuskie
- 1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół )
Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej. Na patelnię wrzucamy szpinak, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach gdy woda się podgrzeje szpinak zacznie się rozmrażać. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do szpinaku. Ponieważ szpinak bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać.
Na formie do pieczenia rozkłądamy papier do pieczenia, układamy pierogi, zachowaj odstęp pierogi lekko zwiększą objętość. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką.
Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : )
Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy
Smacznego !
ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : )
3 myśli na temat “Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego”
Możliwość komentowania jest wyłączona.