Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois.
Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Zrobione jest z ciasta francuskiego i masy migdałowej. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba która je przygotowuje układa jeden migdał ( kiedyś bób ). A dlaczego ? A dlatego, że ten kto trafi na ten migdał zostanie królem i dostanie do noszenie tego dnia koronę. U nas migdał schowany .. kto na niego trafi ? hmm.. okaże się w ciągu dnia.
Ciasto na święto Trzech Króli
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 100 gram migdałów zmielonych
- 100 gram cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 gram masła
- 1 migdał
Piekarnik nagrzewamy do 190 C.
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy koła ( najprościej położyć talerz i odrysować kształt nożem ).
Układamy jeden okrąg z ciasta na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miksera wkładamy miękkie masło oraz cukier mieszamy, po chwili dodajemy jajko i migdały – wszystko dokładnie miksujemy.
Tą masę układamy na naszym cieście, układamy jednego migdała.
Przykrywamy drugim blatem z ciasta i dokładnie sklejamy boki, tak żeby podczas pieczenia masa nam z ciasta nie uciekła.
Ostrym nożykiem delikatnie nacinamy ciasto, tworząc na jego powierzchni wzór. Ciasto smarujemy rozmącony żółtkiem.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Wyciągamy ciasto, studzimy i .. smacznego życzę !