Ciasto z rabarbarem.
Ach, nadeszła wiosna, place się zapełniły samymi dobrymi warzywami i owocami, wśród nich pojawił się ukochany rabarbar. Rabarbar, który już dzisiaj widziałam w cenie 3,50 za taką porządną wiązkę. A jak rabarbar to musi być ciasto. Ciasto musi być lekko puchate, na nim kwaskowy rabarbar, może posypany cukrem przed podaniem. Ale to już zostawiam Tobie, ja wolę sam, jak czuję słodkawe ciasto i kwaśny miękki rabarbar.
Ciasto z rabarbarem
- 200 gram miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 gram cukru
- 250 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło kroimy w drobne kawałki i przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy. Masło winno się zmienić w jasną masę, dodajemy wtedy po jednym jajku i dalej mieszamy. Gdy już dodamy jajka, dodajemy mąkę, ja dodaję naraz po 2 – 3 łyżki, wraz z proszkiem do pieczenie.
Formę wykładam papierem do pieczenia, na to wykładam ciasto, rozprowadzam po całej formie. Układam obrany i pokrojony rabarbar. Ja lubię jak jest go dużo : )
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 50 – 60 minut, gdy wbijesz patyczek w ciasto, patyczek musi być suchy. Nie wbijaj patyczka przez kawałek rabarbaru ; )
Gotowe!
Szybko i prosto prawda ?
Smacznego !