Młoda kapusta z koperkiem.
Wiosna, na targu multum warzyw i do tego ona .. młoda kapusta. Ukochana, zwiastująca wiosenny wysyp warzyw. Krótki na nią sezon, więc kupujcie i róbcie najlepsze dodatek do dań. Dodatek do kotleta, młodych ziemniaków czy jajka sadzonego.
Tak, najlepszy wiosenny obiad to młoda kapusta z koperkiem, młode ziemniaki i jajko sadzone.
Młoda kapusta z koperkiem
- 1 główka młodej kapusty
- 1 średniej wielkości pęczek koperku
- 1/2 kostki masła
- 1 / 2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
Kapustę obieramy z wierzchnich liści – one są twarde i najstarsze. Liście trafiają na kompost. A my przecinamy naszą kapustę na pół, wycinamy twardy głąb ( biała cześć od korzenia ) i zjadamy, jest pyszny gdy go cieniutko pokroisz, lub schrupiesz.
Kapustę kroimy w drobne paski. Do garnka nalewamy wodę, dodajemy kapustę i gotujemy ją do miękkości, dodajemy masło. Dusimy całość do rozpuszczenia się masła. Dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy.
Smacznego :)
Pamiętam smak młodej kapusty z czasów dzieciństwa. Zawsze przyrządzała taką moja babcia. Ja raczej przygotowuję do obiadu sałatki i surówki, ale muszę wypróbować przepis. Mam nadzieję, że będzie mi smakowała tak jak ta mojej babci i że przypadnie do gustu również mojej rodzinie i częściej zagości w moim domu :-)