Młoda kapusta z koperkiem, bez zasmażki

Młoda kapusta z koperkiem.

 

mloda-kapusta-z-koperkiem

 

Wiosna, na targu multum warzyw i do tego ona .. młoda kapusta. Ukochana, zwiastująca wiosenny wysyp warzyw. Krótki na nią sezon, więc kupujcie i róbcie najlepsze dodatek do dań. Dodatek do kotleta, młodych ziemniaków czy jajka sadzonego.

Tak, najlepszy wiosenny obiad to młoda kapusta z koperkiem, młode ziemniaki i jajko sadzone.

 

Młoda kapusta z koperkiem

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średniej wielkości pęczek koperku
  • 1/2 kostki masła
  • 1 / 2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę obieramy z wierzchnich liści – one są twarde i najstarsze. Liście trafiają na kompost. A my przecinamy naszą kapustę na pół, wycinamy twardy głąb ( biała cześć od korzenia ) i zjadamy, jest pyszny gdy go cieniutko pokroisz, lub schrupiesz.

Kapustę kroimy w drobne paski. Do garnka nalewamy wodę, dodajemy kapustę i gotujemy ją do miękkości, dodajemy masło. Dusimy całość do rozpuszczenia się masła. Dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy.

 

Smacznego :)

 

Jedna myśl na temat “Młoda kapusta z koperkiem, bez zasmażki

  1. Pamiętam smak młodej kapusty z czasów dzieciństwa. Zawsze przyrządzała taką moja babcia. Ja raczej przygotowuję do obiadu sałatki i surówki, ale muszę wypróbować przepis. Mam nadzieję, że będzie mi smakowała tak jak ta mojej babci i że przypadnie do gustu również mojej rodzinie i częściej zagości w moim domu :-)

Dodaj komentarz