Co zrobić z mięsem z kurczaka z grilla ?
Pogoda dopisuje, grill gazowy wrócił do łask. A teraz najczęstszym obiadem w weekend, pewnie będzie nasz ulubiony kurczak pieczony. Kurczak pieczony w całości na grillu. Dlaczego nie w piekarniku ? Po co ogrzewać kuchnię, płacić za prąd ? Jak możemy położyć na grillu blachę z piekarnika na nim rozłożonego i przyprawionego jak lubimy kurczaka.
Ostatnio zrobiliśmy dwa takie kurczaki naraz. Piekły się około 2 godzin, były przyprawione tylko czosnkiem i solą, czyli takie jak lubimy najbardziej. Dlaczego aż dwa ? bo jest nas pięć dorosłych osób, każdy chce inny kawałek, ale nie robi mi problemu to, że mięso zostanie. Wykorzystuję je do kolejnego obiadu i o tym jest ten wpis.
Co zrobić z mięsem z kurczaka z grilla ?
- 2 nóżki i kawałek piersi pieczonego kurczaka
- opakowanie makaronu kokardki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 10 oliwek pokrojonych w plasterki
- 3 pomidory
- szpinak liście ( u nas z grządki )
- oliwa
- woda około szklanki
Zaczynamy od postawienia wody na makaron, gdy woda się zagotuje dodajemy makaron. Ja wody nie solę, bo potem wykorzystuję ją do podlania kwiatów w ogrodzie.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na w miarę drobne kawałki. Pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka i plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, dusimy całość około 5 minut, dodajemy oliwki i kapary. Teraz dodajemy mięso z kurczaka, całość podlewamy wodą, aby wytworzyć pyszny sos. Ja połowę wody dodałam spod gotującego się makaronu, aby gluten w wodzie zawarty połączył wszystko. Wtedy dodajemy liście szpinaku całość mieszamy. Gdy makaron ugotuje się al’dente dodajemy go do naszego sosu i mieszamy. Doprawiamy solą ( uwaga, kapary są słone ) i świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. U nas zawartość patelni zniknęła w kilka minut.