Szparagi w cieście francuskim.
Kocham szparagi, zielone szparagi to pyszna sprawa. Tym razem zrobiłam je inaczej niż zwykle. Teraz zapytasz jak to jest zwykle, a zwykle to zawinięte w boczek i ugrilowane lub upieczone w piekarniku.
Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je zawinąć w ciasto francuskie i takie na blasze upiec na grillu gazowym. Ostatnio wykorzystujemy go częściej niż piekarnik. Dlaczego ? szybciej się rozgrzewa przede wszystkim i zużycie gazu jest zapewne mniejsze ( tańsze ) niż prądu do nagrzania piekarnika.
Oczywiście możesz je też zrobić w piekarniku. Rozgrzej go do 200 C, wstaw blachę i piecz około 20 minut.
Dobra, koniec gadania, zróbmy szparagi.
Szparagi w cieście francuskim
- 2 pęczki szparagów zielonych
- arkusz ciasta francuskiego
- chilli ( u mnie w młynku )
- jajko + mleko
- arkusz papieru do pieczenia + blacha
Szparagom odrywam zdrewniałe końcówki ( tu możesz więcej przeczytać o przygotowaniu szparagów ) .
Rozwijam ciasto francuskie i robię z niego cienkie paski ( od tej krótszej części ) . Każdego szparaga zawijam paskiem ciasta. Szparagi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jak już wszystkie szparagi ułożę smaruję je rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Teraz posypuję je delikatnie chilli. To chilli doda takiego twista w smaku .
Wstawiam do zimnego grilla, rozgrzewam go i po maks 15 minutach szparagi są gotowe. Uważaj ! nie piecz na całej mocy, bo ciasto się przypali od spodu. Włącz na 1/3 mocy grilla i patrz co jakieś kilka minut jak się sytuacja rozwija.
Jedna myśl na temat “Szparagi w cieście francuskim”
Możliwość komentowania jest wyłączona.