Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim.

szparagi-w-ciescie-francuskim

 

Kocham szparagi, zielone szparagi to pyszna sprawa.  Tym razem zrobiłam je inaczej niż zwykle. Teraz zapytasz jak to jest zwykle, a zwykle to zawinięte w boczek i ugrilowane lub upieczone w piekarniku.

Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je zawinąć w ciasto francuskie i takie na blasze upiec na grillu gazowym. Ostatnio wykorzystujemy go częściej niż piekarnik. Dlaczego ? szybciej się rozgrzewa przede wszystkim i zużycie gazu jest zapewne mniejsze ( tańsze ) niż prądu do nagrzania piekarnika.

Oczywiście możesz je też zrobić w piekarniku. Rozgrzej go do 200 C, wstaw blachę i piecz około 20 minut.

Dobra, koniec gadania, zróbmy szparagi.

 

Szparagi w cieście francuskim

  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • arkusz ciasta francuskiego
  • chilli ( u mnie w młynku )
  • jajko + mleko
  • arkusz papieru do pieczenia + blacha

 

Szparagom odrywam zdrewniałe końcówki ( tu możesz więcej przeczytać o przygotowaniu szparagów ) .

Rozwijam ciasto francuskie i robię z niego cienkie paski ( od tej krótszej części ) . Każdego szparaga zawijam paskiem ciasta.  Szparagi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jak już wszystkie szparagi ułożę smaruję je rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

Teraz posypuję je delikatnie chilli. To chilli doda takiego twista w smaku .

szparagi-w-ciescie

Wstawiam do zimnego grilla, rozgrzewam go i po maks 15 minutach szparagi są gotowe. Uważaj ! nie piecz na całej mocy, bo ciasto się przypali od spodu. Włącz na 1/3 mocy grilla i patrz co jakieś kilka minut jak się sytuacja rozwija.

 

 

Dodaj komentarz