Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą.
Oj, czasem są takie przepisy co przychodzą Ci do głowy w ciągu chwili, tak też było z tym daniem. Blady świt czyli kilkanaście minut po czwartej rano ( tak uwielbiam wstawać o tej porze ) i ja w kuchni. Myślę co to na obiad sobie do pracy zrobić, otwieram lodówkę a tam .. dwa ostatnie szparagi, pierś z indyka… i tak już poszło. Zrobiłam naprawdę błyskawiczny, w sumie prawie sam się zrobił obiad a do tego był przepyszny.
Ci którzy tu bywacie częściej, wiecie że ja nie lubię w sumie stać przy garach długo.
Koniec gadania, gotujemy !
Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą
- 1/3 opakowania gotowych gnocchi
- 1 łyżka gorgonzoli
- 2 szparagi
- 1 plaster surowej piersi z indyka ( nie masz ? nie przejmuj się zrób bez też będzie pysznie :) )
- ząbek czosnku
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- czarny pieprz
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej.
Wersja z mięsem : mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię smażymy aż się zarumieni, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Potem robimy jak poniżej ;)
Wersja bez mięsa : wrzucamy gnocchi i je podsmażamy, po chwili dodajemy pokrojone w małe kawałeczki szparagi ( bez główek – je damy na końcu ) . Całość przesmażamy podlewamy winem, dodajemy gorgonzolę i dalej podgrzewamy na mniejszym ogniu aby wszystko się połączyło.
Na ostatnie trzy minuty dodajemy główki szparagów żeby się lekko w cieple zrobiły, one najlepsze są lekko twarde. Doprawiamy pieprzem.
I .. gotowe : )