Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą

Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą.

szparagi_na_obiad

 

Oj, czasem są takie przepisy co przychodzą Ci do głowy w ciągu chwili, tak też było z tym daniem. Blady świt czyli kilkanaście minut po czwartej rano ( tak uwielbiam wstawać o tej porze )  i ja w kuchni. Myślę co to na obiad sobie do pracy zrobić, otwieram lodówkę a tam .. dwa ostatnie szparagi, pierś z indyka… i tak już poszło. Zrobiłam naprawdę błyskawiczny, w sumie prawie sam się zrobił obiad a do tego był przepyszny.

Ci którzy tu bywacie częściej, wiecie że ja nie lubię w sumie stać przy garach długo.

Koniec gadania, gotujemy !

 

Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą

  • 1/3 opakowania gotowych gnocchi
  • 1 łyżka gorgonzoli
  • 2 szparagi
  • 1 plaster surowej piersi z indyka ( nie masz ? nie przejmuj się zrób bez też będzie pysznie :) )
  • ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • czarny pieprz

 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej.

Wersja z mięsem :  mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię smażymy aż się zarumieni, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Potem robimy jak poniżej ;)

Wersja bez mięsa : wrzucamy gnocchi i je podsmażamy, po chwili dodajemy pokrojone w małe kawałeczki szparagi ( bez główek – je damy na końcu ) . Całość przesmażamy podlewamy winem, dodajemy gorgonzolę i dalej podgrzewamy na mniejszym ogniu aby wszystko się połączyło.

Na ostatnie trzy minuty dodajemy główki szparagów żeby się lekko w cieple zrobiły, one najlepsze są lekko twarde. Doprawiamy pieprzem.

gnocchi_ze_szparagami

I .. gotowe : )